Societat 29/04/2015

El bisbe de Donosti creu que la "cultura del rotllo" sexual provoca molt "patiment" i "frustració"

Jose Ignacio Munilla escriu un llibre sobre sexualitat en què considera la masturbació una mena de "violència sobre el propi cos"

Efe / Ara
2 min
El bisbe de Sant Sebastià, José Ignacio Munilla

Bilbao / BarcelonaEl bisbe de Donosti, José Ignacio Munilla, considera que el sexe sense amor té un "poder addictiu" i adverteix que pot provocar "patiment" i "frustració". Munilla fa aquestes reflexions en un llibre sobre sexualitat escrit en col·laboració amb Begoña Ruiz Pereda, especialista en educació afectiva i sexual i membre de la Fundació Desenvolupament i Persona.

A 'Sexe amb ànima i cos' (Freshbook, 2015), el bisbe intenta prevenir els joves sobre la "cultura del rotllo" que, al seu parer, està instal·lada a la societat. "No és una cosa banal, sense transcendència, sinó que genera moltes ferides. Ens acostumem a ser utilitzats i a utilitzar els altres, i això ens està condicionant la nostra vocació a l'amor", subratlla Munilla en una entrevista a EFE.

El Bisbe també considera que, des del punt de vista de l'educació sexual, als joves "se'ls explica el que és la genitalitat, però no quin és el sentit de la sexualitat" i, en aquest sentit, assenyala metafòricament: "és com si a algú se li explica com funciona un cotxe mecànicament però no se li diu a on el condueix o quines són les normes de circulació".

Munilla creu que "el sexe pel sexe, sense una altra finalitat, produeix una profunda frustració", i insisteix que pot derivar en "addiccions", com les que es produeixen en el món de la pornografia a internet. Alhora, considera que "quan el plaer es converteix en compulsiu neix un trencament de la sexualitat i l'amor", el que "acaba convertint-se en un esquer per al consumisme i per controlar les masses i, de vegades, treure'ns la nostra llibertat".

El llibre, que pretén resoldre dubtes sobre la sexualitat, incideix també en la diferència de sexes. "Una persona, pel fet de ser dona, és cíclica, i té uns processos hormonals concrets en relació a la seva fertilitat". Aquest fet, subratlla, afecta el seu "estat d'humor" i pot fer que aquestes dones "estiguin més sensibles o susceptibles. A algunes els dóna per l'activitat o per la neteja, se senten més o menys vitals...", remarca el bisbe.

Munilla també opina sobre la masturbació, de la qual considera que és una mena de "violència sobre el propi cos", perquè "pretén arrencar-li el plaer, sense viure, a canvi, la veritat de l'amor que li dóna sentit".

stats