XLIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
Societat 17/08/2011

Boi Ruiz reclama un pacte d'estat entre el PSOE i el PP per trobar nous recursos per a la sanitat

El conseller de Salut assegura que sense pacte fiscal no es podrà mantenir el sistema, però exigeix altres vies de finançament, com noves taxes o el copagament

Roger Tugas
2 min

PradaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, s'ha desplaçat aquest matí a Prada (el Conflent) per inaugurar la 43a edició de la Universitat Catalana d'Estiu, i ha aprofitat la visita per fer una conferència sobre la sostenibilitat de la sanitat pública, una tasca que li ha comportat crítiques sobre la seva gestió des del Govern. Ruiz, però, ha lamentat abans, davant els periodistes, la manca de "corresponsabilitat" d'alguns ajuntaments, sobretot els liderats pels partits de l'oposició, atès que no comparteix algunes de les crítiques. Segons el conseller, tan sols està aplicant unes mesures consensuades pel sector des del 2005 i començades a impulsar des del 2010. Fins i tot defensa que, per a l'usuari, és "més còmode" tenir un servei domiciliari -com s'ha prioritzat aquest estiu- enlloc de tenir un CAP obert, per molt proper que sigui.

Ruiz, però, ha acceptat que per mantenir la universalitat i l'equitat de la sanitat pública i la seva sostenibilitat cal aplicar mesures. La primera l'ha fixada en un nou pacte fiscal com el que defensa CiU, que serà "el gran cavall de batalla per mantenir les polítiques socials", però amb això no n'hi hauria prou. El conseller assegura que, per tornar el deute generat fins ara, cal buscar altres vies de finançament que depenen del govern central, com ara més taxes, el copagament sanitari o una reforma impositiva. Sense prioritzar-ne cap, Ruiz sí que ha exigit als dos grans partits espanyols, PSOE i PP, un pacte d'estat que reconegui aquesta necessitat.

Finalment, s'ha mostrat reticent "a fer política amb una qüestió tan sensible" com la sanitat, sobretot de cara a la campanya del 20-N. En aquest sentit, el conseller ha alertat que, si apareguessin a la tardor moviments socials formalment crítics amb la seva gestió, no sorgirien a causa d'aquesta gestió, sinó per motius electorals o contra les conseqüències de la crisi.

stats