Societat 02/01/2012

Boi Ruiz assegura que l'euro per recepta tindrà exempcions per raons "econòmiques"

El conseller de Salut explica que en funció de les condicions econòmiques de cada ciutadà "li tocarà pagar o no", però descarta habilitar col·lectius que n'estiguin totalment exempts

María Belmez / ACN
2 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz

BarcelonaEl tiquet moderador, el nom que rep la taxa d'un euro per recepta prescrita que s'aplicarà a partir d'aquest any, serà universal, tot i que hi haurà persones que n'estaran exemptes.

Així ho ha explicat el conseller de Salut, Boi Ruiz, en una entrevista a l'ACN, on ha dit que aquestes exempcions s'establiran per raons "bàsicament econòmiques". Ruiz ha detallat que no s'habilitaran per col·lectius, sinó que "tothom tindrà l'obligació de pagar, i en funció de les seves condicions en un moment determinat o un altre, li tocarà fer l'abonament o no". "Si el sistema sanitari no exclou de l'assistència ningú per raons econòmiques, no farem que una prestació pugui ser exclosa per raons econòmiques", ha declarat.

El conseller ha defensat que aquesta no és una mesura de copagament, sinó una taxa per aconseguir recursos addicionals i que és similar a les que ja s'apliquen en altres àmbits, com l'universitari o el de justícia. Ruiz ha explicat que quan es diu que serà una mesura d'aplicació universal el que volen dir és que "no serà una mesura que impliqui que a uns no els tocarà mai i a altres sempre". Per tant, ha afegit que és una mesura "que afectarà o no afectarà la gent segons la seva situació, bàsicament econòmica".

En vies de concretar la mesura

La situació econòmica a partir de la qual es quedarà exclòs del pagament d'aquest euro és una qüestió que encara s'està estudiant tècnicament, segons ha explicat el conseller, que ha afegit que també s'ha d'acabar de concretar si la via per fer el cobrament serà la recepta electrònica.

Ruiz ha dit que és una mesura que ja s'ha pres als països del voltant i ha demanat "no tenir por". La taxa està inclosa a la llei de mesures fiscals i financeres que acompanya els pressupostos del 2012, i preveu un ingrés de més de 100 milions d'euros anuals.

D'altra banda, ha negat que es vulguin aplicar noves mesures de copagament, ja que, en primer lloc, "no són competència de la Generalitat", sinó de l'Estat. El conseller ha assegurat, però, que si que insistirà al govern espanyol per tal que "busqui mesures de recursos addicionals" per fer front a l'entrada de nous medicaments al sistema, així com de les innovacions tecnològiques.

stats