Salut
Societat 29/12/2011

Boi Ruiz preveu que les llistes d'espera comencin a "decréixer" el 2012 amb les noves mesures de reordenació

Potenciar l'hospitalització a domicili i donar més paper a l'atenció primària permetran estalviar recursos

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que el proper any 2012 es posaran en marxa mesures amb l'objectiu "d'invertir la tendència i mirar que durant el 2012 comencin a decréixer les llistes d'espera". Per aconseguir-ho, ha detallat que cal tenir més recursos i s'aconseguiran reordenar alguns punts, com per exemple afavorir l'atenció primària i l'autocura per evitar ingressos hospitalaris i potenciar l'hospitalització a domicili.

Les llistes d'espera han augmentat durant aquest 2011. Així va ser durant el primer semestre de l'any, en què el temps d'espera per a una intervenció va pujar un 23%, i la tendència es manté en el segon, segons ha explicat el conseller de Salut en una entrevista a l'ACN.

El paper de l'atenció primària serà clau en aquest procés, ja que, com marca el Pla de Salut, obtindrà més protagonisme per tal de fer un seguiment més acurat dels pacients i adquirir més competències en el tractament de les patologies cròniques més habituals i evitar, així, que molts dels usuaris acabin anant a l'hospital.

Amb això, Ruiz ha detallat que el que es farà és millorar l'indicador dels ingressos evitables, que tot i "ser bo" a Catalunya, té marge per millorar. Per aconseguir-ho, però, el conseller ha assegurat que també cal que el pacient estigui "més implicat en la seva malaltia", com és el cas dels malalts respiratoris crònics o els diabètics.

Paral·lelament també s'aplicaran mesures per evitar la taxa de reingrés per tal d'evitar que persones que es donen d'alta hospitalària tornin al centre en un període curt de temps.

Més hospitalització a casa

Un altre element per reduir el volum de gent als hospitals i, per tant les llistes d'espera, és fomentar l'atenció a domicili i l'hospitalització a casa, una pràctica que segons Ruiz està funcionant positivament en algunes zones. La intenció és impulsar-la més arreu del territori.

Amb tot això, Ruiz ha assegurat que no està "inventant res de nou", sinó que són pràctiques que ja estan funcionant i que permetran "alliberar recursos per fer decréixer les llistes d'espera".

stats