SANITAT

Boi Ruiz admet haver lesionat els interessos dels professionals sanitaris

El conseller de Salut apunta que s'ha produït una "devaluació interna" del sistema sanitari

El conseller de Salut, Boi Ruiz , ha admès aquest dijous que les retallades en sanitat "han lesionat molts interessos" dels professionals del sector, però ha assegurat que d'aquesta manera s'han garantit totes les prestacions per als ciutadans. En la intervenció al Fòrum Europa, Boi Ruiz ha destacat que hi ha hagut una "devaluació interna" del sistema sanitari que s'ha produït rebaixant sous, el preu dels medicaments i el preu que es pagava als proveïdors dels serveis.

Amb aquestes mesures i el "sacrifici" dels ciutadans, que han patit l'increment de les llistes d'espera, el conseller de Salut ha indicat que s'han aconseguit mantenir totes les prestacions sanitàries. "No ens podem permetre que el sistema sanitari caigui, perquè cauria la cohesió social", ha assegurat Boi Ruiz , que ha dit que el sistema és "sòlid, però necessita alguns apuntalaments". Segons el conseller de Salut, és necessari emprendre un "camí llarg i complex de reformes estructurals" per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari.

Boi Ruiz també ha assegurat que les retallades no han afectat els resultats del sistema de salut, segons les dades del seu departament. També el conseller de Salut ha apuntat que caldria reformar el sistema de contractació de serveis i ha demanat que el risc econòmic es comparteixi entre la Generalitat i els proveïdors. "Si hi ha medicaments que només fan efecte en un 80% dels casos, per què hem de pagar-ne el 100% del preu?", s'ha preguntat Ruiz . El conseller també ha assegurat que en el futur no s'hauran de comprar aparells tecnològics, que queden obsolets en poc temps, sinó els serveis que es presten amb aquests aparells.

"La indústria haurà d'introduir nous models de serveis", ha conclòs el conseller de Salut. D'una altra banda, ha destacat que les oficines de farmàcia representen el 25% de la despesa pública en sanitat, però ha assegurat que el model d'atenció de proximitat que ofereixen aquestes és "irrenunciable", especialment per a les poblacions allunyades de nuclis urbans.

En aquest sentit, Boi Ruiz ha assegurat que estan elaborant, en col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics, una cartera de serveis de les oficines de farmàcia per "fer valer el seu paper". També el conseller de Salut ha demanat "lluitar" per aconseguir un límit de dèficit que permeti que la sanitat "faci un aterratge suau" i ha comentat que, en tot cas, les polítiques socials seran una prioritat en els pròxims pressupostos.

Boi Ruiz ha demanat que la salut "no sigui utilitzada per obtenir rèdits polítics a curt termini" i s'ha mostrat "il·lusionat" amb la comissió d'investigació de sanitat del Parlament. El conseller de Salut ha demanat aprofitar aquesta oportunitat per aconseguir un acord sobre la sostenibilitat del sistema sanitari que "preservi l'atenció als ciutadans". A la comissió d'investigació de sanitat hi compareixeran 34 persones relacionades amb la gestió sanitària amb l'objectiu d'indagar en les presumptes irregularitats i corrupció detectades en la gestió de diversos consorcis i patronats sanitaris.

Més continguts de