SALUT
Societat 31/03/2011

Boi Ruiz: "Hem vingut a salvar la sanitat pública catalana"

El conseller de Salut es defensa de les acusacions que el situen en "la dreta salvatge". Assegura que s'ha trobat un departament on falten "mil milions d'euros"

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que el seu equip ha vingut "a salvar la sanitat pública catalana". Visiblement dolgut i amb vehemència, Ruiz ha explicat que s'ha trobat amb un departament on falten "1.000 milions d'euros". "No hem estat nosaltres els que hem deixat les coses així", afegeix. Assegurat que el dèficit no prové només de l'infrafinançament històric, sinó també d'una mala gestió dels recursos de la sanitat. Per aquest motiu, ha demanat a sindicats, patronal i professionals que siguin responsables davant la situació actual. També ha lamentat que els que l'acusen de ser la "dreta salvatge" a Catalunya siguin "els mateixos" que a Madrid demanen més retalles, en referència al partit socialista.

El conseller de Salut ha explicat que està "dolgut" davant les crítiques que li estan plovent dels diferents sectors de la sanitat catalana. Manté que creu en el sistema sanitari actual basat en "l'equitat i la igualtat", i que per això el vol salvar. Per fer-ho, considera que s'hauran d'aplicar algunes limitacions, com ara que "aquell que es pugui esperar, s'haurà d'esperar", en referència a la previsió de l'augment de les llistes d'espera en aquelles patologies menys greus.

"Els que hi havia abans"

Segons Ruiz, aquest dèficit no correspon només a l'infrafinançament històric de la sanitat catalana, sinó també a una mala gestió "dels que hi havia abans", al departament. "En un any, van augmentar el dèficit en 850 milions d'euros!", argumenta el conseller. Per això, ara s'hauran d'aplicar en un any les mesures que no han aplicat en cinc anys els anteriors dirigents.

Per tot plegat, apel·lat a la responsabilitat de professionals, patronal i sindicats davant la situació actual. "Necessitem la responsabilitat de tots, perquè el que no es pot fer és deixar la sanitat com estava". "El país hauria de ser més seriós i responsable" davant el que està passant. "Ens preocupa un país que compta amb 600.000 aturats", al·lega.

"Dreta Salvatge"

En aquesta línia, Ruiz lamenta que els qui l'acusen de ser "dreta salvatge" a Catalunya siguin "els mateixos" que a Madrid demanen més retallades, en clara referència al partit socialista i a la petició de José Luis Rodríguez Zapatero d'augmentar les retallades a Catalunya fins a un 20%. Ruiz, d'altra banda, ha recordat que "per una interpretació del govern espanyol" aquest any han deixat d'arribar 1.400 milions d'euros a Catalunya, un terç dels quals haguessin anat a parar a Salut.

stats