Política
Societat 04/10/2011

Boi Ruiz: “No podem crear la sensació al ciutadà que operar-se és com tenir un tiquet i que quan passin tants dies, em tocarà”

El conseller de Salut assegura que el Govern controlarà les llistes d'espera i buscarà solucions per als malalts a qui se'ls passi el procés de garantia, tenint en compte el “criteri clínic” dels metges

Ara
2 min
Boi Ruiz, conseller de Salut, durant l'entrevista als 'Matins' de Tv3

BarcelonaBoi Ruiz creu que no es pot donar “la sensació” al ciutadà que “operar-se és com tenir un tiquet, i que quan passin tants dies, em tocarà”, i defensa la racionalització dels serveis sanitaris, sempre que no vagi en detriment de l'assistència als ciutadans. Ho ha dit en una entrevista als Matins de TV3, en què el conseller de Salut ha assegurat que el Govern controlarà les llistes d'espera i buscarà solucions per als malalts a qui se'ls passi el procés de garantia, tenint en compte el “criteri clínic” dels metges: “Fins ara, quan un malalt superava el temps de garantia de llista d'espera, ens havia d'avisar ell. Ara actuarem nosaltres”, ha subratllat el titular de Salut, a la vegada que ha puntualitzat que "els 45 dies en tractaments oncològics són una “llum d'alerta”, en cap cas “un decret”. En aquest sentit, Boi Ruiz assegura que, un cop superat el termini de garantia d'espera, i sempre que el “criteri clínic” ho indiqui, el Govern buscarà una resposta per al pacient, “ja sigui al centre mèdic, al territori que li correspon al pacient o a la la xarxa sanitària catalana”.

El conseller defensa que, “en termes de resultats”, el sistema sanitari s'ajusta “al que s'ha estat oferint els darrers anys”, però subratlla que la sanitat pública a Catalunya “necessita més diners per ser com la que hem tingut fins ara”, i defensa el criteri de racionalització de les urgències aplicat per l'actual Govern, que no ha anat “en detriment del servei”. En aquest sentit, Boi Ruiz subratlla que la sanitat catalana “no ha perdut cap prestació” i argumenta que alguns serveis “els fem d'una altra manera o els retardem”, però “cap català pot dir que té menys serveis”.

El titular de Salut ha explicat que un 65% del pressupost sanitari es destina als sous, un 30% a la despesa farmacèutica i el 5% restant a “altres”, com el material sanitari. En aquest sentit, Ruiz destaca que “l'actuació sobre el 5% ja es fa” i defensa que ara “hem d'abordar els sous”, un esforç que cal fer “sempre i quan no se sacrifiquin llocs de treball fix”: “jo, com a metge, estaria disposat a fer el sacrifici necessari per continuar tractant malalts”, ha sentenciat.

El conseller ha subratllat que el Govern no té capacitat “per ampliar els recursos econòmics en sanitat” i, seguint les recomanacions de l'OMS, ha defensat la recerca de “fórmules imaginatives” que no siguin una barrera pels usuaris. En aquest sentit, ha assenyalat “el copagament” com “un instrument” poc adequat “ara mateix”, degut a “la situació econòmica que vivim”.

stats