Els Bombers alerten que grans incendis com els de Portugal o Grècia es podrien produir a Catalunya

El cap dels GRAF, Marc Castellnou, afirma que el canvi climàtic obliga a formar-se contínuament

Incendis com els que hi ha hagut a Grècia aquest estiu o a Portugal el 2017 podrien produir-se a Catalunya. "Les condicions s'han donat però fins ara els hem contingut al límit", reconeix el cap del Grup de Suport d'Actuacions Forestals (GRAP) Marc Castellnou, que afegeix: "Abans de res hem d'aprendre dels seus incendis per aplicar les solucions aquí".

Castellnou ha participat aquest matí en unes jornades de formació sobre les vulnerabilitats davant dels incendis forestals. La trobada, celebrada al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ha posat damunt la taula la necessitat de compartir coneixements per guanyar la batalla al foc. El cap del GRAF insisteix a dir que els greus focs dels últims anys s'han produït en indrets on fins i tot els cossos d'emergències estaven "més formats" i remarca que "a nosaltres ens pot passar". 

Castellnou s'ha mostrat contundent a l'hora d'apuntar que "cal preparar-se". "Fins ara hem tingut la capacitat de mantenir la iniciativa al nostre costat, però la iniciativa es pot perdre", ha dit. Posant com a exemple els grans focs de Portugal, el Canadà, Grècia o Xile, el responsable del GRAF ha insistit: "Com que ens pot passar, hem d'agafar el coneixement poder estar a l'altura".

La jornada tècnica ha comptat amb la presència de professionals de diversos països que ja estan vivint el que es coneix com a incendis de sisena generació, és a dir, que cremen amb molta més intensitat i tenen un comportament més imprevisible. "El que volem és compartir coneixement perquè no podem aprendre només dels nostres incendis", ha dit Castellnou.

La jornada s'ha fet coincidint amb l'aniversari dels 20 anys del gran foc del Solsonès que va cremar 27.000 hectàrees de superfície forestal. "No ha sigut el més intens però sí que segueix marcant un dels màxims", ha dit Castellnou, tot apel·lant a la importància del coneixement que s'ha adquirit des de llavors. "No hauria sigut un megaincendi, però sí que és cert que aquell incendi amb els boscos actuals o amb un estiu com el del 2017 també ens hauria superat".

El canvi climàtic és determinant i obliga els cossos d'emergència a seguir investigant en la lluita contra el foc. "Cal fer-ho de manera global", diu el responsable dels bombers, tot insistit que cal dotar-se de les eines necessàries "per veure'ls venir".

El cap dels Bombers assegura que els últims grans incendis succeïts posen de manifest la importància d'actuar amb celeritat. "Les dues primeres hores de l'incendi determinen què passarà després i, si no ho fem bé, llavors ja no el podrem parar". I afegeix que s'ha d'evitar que avanci "la seva carrera de màxima alimentació energètica, perquè ja no el podrem parar". Concretament, ha posat com a exemple l'incendi de l'Alt Empordà del 2012 que no va ser més greu perquè "el vam veure venir i vam prendre les decisions que tocaven i va funcionar. Si ens haguéssim concentrat en el cap del foc i no en el flanc de l'incendi podria haver estat un incendi de sisena generació".