Societat 21/01/2014

Ser feliç com un anís... o com un bomber

La vocació de servei es presenta com una de les claus per sentir-se feliç amb l'ofici que es desenvolupa. Els membres dels cossos d'emergències i seguretat, els mestres i els periodistes encapçalen el rànquing de professions satisfetes

Ara
3 min
Els bombers intenten apagar un edifici incendiat / EFE

BarcelonaEls bombers són els professionals més satisfets amb el seu ofici, segons l'última enquesta de l'empresa de treball temporal Adecco, que fa aquest sondeig cada any.

En general, els professionals que es declaren més feliços amb la feina que fan –segons l'enquesta feta a 2.000 persones– són els educadors, els representants dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, els professionals de la branca d'humanitats i ciències socials i els professionals del sector sanitari.

En concret, els bombers, els mestres, els periodistes, els farmacèutics i els enginyers són els professionals que es declaren més feliços en el treball. Segons les dades que facilita Adecco, un 100% dels bombers que hi ha entre els enquestats diuen que estan satisfets amb la feina que fan, independentment de la conflictivitat laboral –vinculada a les polítiques d'austeritat– que fa que sovint facin protestes públiques, com la que es va veure la setmana passada a Barcelona.

Els següents en el rànquing són els membres dels cossos i forces de seguretat i els professionals de les emergències, on un 92,6% declara que és feliç en la seva feina. Pels autors de l'estudi, aquestes respostes s'han de vincular a la vocació de servei públic i "l'altruisme", unes aspiracions que es veurien realitzades en aquests sectors.

En la mateixa línia, malgrat les retallades en educació i els canvis que s'estan produint en aquest terreny, un 94,6% dels educadors i pedagogs es declaren "molt feliços". I els següents són els farmacèutics, un 92,9% dels quals es declaren feliços.

Després trobem en el rànquing els enginyers i informàtics (87,9% de feliços) i els periodistes, un altre sector també molt castigat per la crisi però que encara conserva un 81,8% de treballadors contents amb l'ofici, segons aquesta enquesta.

Els metges ja no estan entre els més satisfets

Segons Addeco, aquest any destaca el fet que han caigut del rànquing dels més satisfets amb la feina professions com els veterinaris, els metges especialistes, els arquitectes i delineants i els perruquers.

El que pensen els uns de la felicitat dels altres

Un altre aspecte de l'enquesta és el que reflecteix quines són les professions que, al marge de la seva, els enquestats suposen que són les més felices. Consideren que els més feliços en el seu lloc de treball deuen ser els artistes (actors, músics o pintors), els futbolistes, els tenistes i els esportistes en general i els arqueòlegs, professions que es vinculen a la creativitat, a una certa flexibilitat d'horaris –o almenys, unes rutines menys marcades que en altres oficis– i, en molts casos, amb ingressos alts i glamur.

Els navarresos, líders en felicitat laboral

Per comunitats autònomes, un any més, els navarresos lideren el rànquing amb els nivells de felicitat laboral més alts (90,5%). Els segueixen els asturians (85,7%), els extremenys (85,2%) i els bascos (83,6%). A l'extrem oposat se situen els canaris, els balears i els murcians, amb els índexs de felicitat laboral més baixos, malgrat que tots se situen per damunt del 70%.

El secret? Gaudir de la feina feta

El 39,3% dels treballadors enquestats pensa que el secret de la felicitat laboral rau a gaudir de la feina feta, juntament amb tenir un bon ambient de treball i bona relació amb els companys (17,6%) i rebre un bon salari (13,3%). Les persones que, en el moment de l'enquesta, estaven a l'atur, coincideixen en els dos primers factors

de felicitat, però en tercer lloc situen l'estabilitat laboral (17,4%).

Els requisits per ser feliç a la feina

  • Mesurats de l'1 al 10, els factors més ben valorats per ser feliç a la feina són els següents:
  • L'ambient laboral (8,4 punts)
  • L'estabilitat (8,39 punts)
  • La realització personal (8,2 punts)
  • El desenvolupament de les habilitats del treballador (8,19 punts)

Per sobre dels 8 punts també hi ha gaudir d'un bon horari i tenir un bon salari.

stats