Societat 30/07/2011

Els Bombers reben 110 avisos per la pluja, sobretot per inundacions de baixos i acumulació d'aigua al carrer

Els xàfecs, de forta intensitat i acompanyats de tempesta i calamarsa, es desplacen cap al Garraf i el Penedès

Acn
3 min
L'aiguat caient sobre una carretera a les Botigues de Sitges, aquesta tarda / ACN

BarcelonaEls Bombers de la Generalitat han rebut, des de la una del migdia, 110 avisos per la forta pluja. Una seixantena s'han concentrat entre les 16.00 i les 17.30 h. D'aquests avisos, 15 han estat al Vallès Oriental, i 34, al Vallès Occidental (25 dels quals al municipi de Sabadell). Els avisos han estat relacionats bàsicament amb la inundació de baixos i soterranis, així com l'acumulació d'aigua a la via pública i la retirada d'arbres que, o bé havien caigut, o bé estaven a punt de caure. Cap d'aquests darrers serveis atesos pels Bombers han estat rellevants. L'Inuncat es manté activat en fase d'alerta i les pluges s'han desplaçat al Garraf i el Penedès.

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté activada la fase d'alerta del pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per la intensitat de les pluges, que ja han afectat les comarques del Bages, el Vallès Oriental i Occidental, Osona, el Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat, l'Anoia i l'Alt Penedès. Durant les pròximes dues hores, aquests xàfecs intensos es desplaçaran cap a les comarques del Garraf i el Baix Penedès. Protecció Civil també manté en fase de prealerta el pla de protecció per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril (Ferrocat) per la caiguda de la catenària a Mataró, on la circulació ferroviària està tallada.

Diverses afectacions al trànsit

El Servei Català de Trànsit informa que ara mateix hi ha aquestes afectacions derivades de la pluja: AP-7, un carril tallat a Cerdanyola en sentit Tarragona per bassals d'aigua i tres quilòmetres de retenció en sentit sud; a la C-17, sis quilòmetres d'intensitat entre la Llagosta i Montcada en tots dos sentits; a la B-20 (Ronda de Dalt), dos quilòmetres de retenció entre Sant Gervasi i Collserola en tots dos sentits; a la B-10, sis quilòmetres i mig de retenció entre Can Tunis i Poble Nou en sentit Besòs per bassals d'aigua a la via i un carril tallat; a la B-10 (Ronda Litoral), dos quilòmetres i mig de congestió entre Rambla Prim i Poble Nou en sentit Llobregat, a més d'un carril tallat.

D'altra banda, l'AP-7 ja està reoberta a Maçanet de la Selva en sentit sud per un accident, amb tres turismes i una furgoneta implicats. Tot i això, encara hi ha dos quilòmetres i mig de retenció. A més, a l'AP-7 hi ha un carril tallat a Sant Sadurní d'Anoia, en sentit Barcelona, per un accident. Això provoca mig quilòmetre d'intensitat. A més, a l'AP-7 s'ha tallat un carril al Vendrell en sentit Barcelona per una avaria, i hi ha un quilòmetre de retenció. També cal destacar que a la C-31 es dóna pas alternatiu a Sitges per un accident amb almenys un vehicle implicat i hi ha congestió en tots dos sentits. A més, a la C-58 hi ha un quilòmetre i mig de circulació intensa entre Ripollet i Montcada en sentit sud.

Per tot això, el Servei Català del Trànsit recomana augmentar la distància de seguretat per tenir més espai de frenada; reduir la velocitat en revolts i paviments empedrats, asfalt brillant i capes o bassals d'aigua, fang o fulles caigudes; en cas de tenir hidroplanatge, no frenar ni accelerar; frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes; comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps s'eixuga la humitat que puguin i tenir i se'n recupera l'eficàcia; en cas d'haver de travessar un bassal gran, cal circular amb primera lentament, i un cop passat, comprovar l'eficàcia dels frens; en cas de pluja torrencial, s'ha d'estacionar en un lloc segur i mantenir els llums encesos.

stats