POLÍTICA PENITENCIÀRIA
Societat 12/05/2012

Bozal vol que empreses deslocalitzades tornin per donar feina a presos

Laura Díaz-roig
2 min
La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, i el director del CIRE, Josep M. Faura, a l'acte d'ahir.

BARCELONALa consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, va demanar ahir a les empreses que han deslocalitzat la seva producció a la Xina, el Magrib o l'est d'Europa -on la mà d'obra és més barata- que donin feina als presos catalans. Amb aquesta iniciativa Bozal vol que el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) faciliti que part de la producció industrial es quedi o torni a Catalunya. La mesura també serviria per potenciar l'ocupació dels interns, que el 2011 va disminuir un 4,2% respecte a l'any anterior per culpa de la crisi.

En una roda de premsa per presentar el balanç del CIRE, Bozal va explicar que durant aquest any 3.738 presos -3.325 homes i 246 dones- van treballar als 70 tallers productius instal·lats en els centres penitenciaris i educatius de tot el territori català. De fet, dels 10.500 presos que hi ha a Catalunya, uns 7.000 han mostrat la seva voluntat de treballar i hi ha llista d'espera. L'any passat el CIRE va formar també 3.390 presos en oficis com la restauració, la bugaderia, la confecció i els serveis d'atenció a les persones.

Sous d'entre 250 i 300 euros

Bozal va lamentar que, amb la crisi, cada cop sigui més difícil que els interns entrin en programes laborals de reinserció i considera que les empreses deslocalitzades -amb les quals ja han començat els contactes- serien una bona via, encara més tenint en compte que, segons les seves dades, un 15% de la producció industrial que s'havia derivat a altres països està iniciant un retorn al país. El CIRE busca, doncs, que part d'aquesta producció es derivi als tallers productius instal·lats a les presons catalanes.

El CIRE ofereix contractes especials als presos per unes quatre hores diàries de feina, i un sou d'entre 250 i 300 euros. Així, els interns poden aprofitar el temps de privació de llibertat per aprendre una professió i obtenir alguns ingressos. La majoria dels que volen treballar són immigrants, amb dificultats per tenir recursos propis.

stats