Societat 06/06/2011

Una exposició revela la mirada moderna de Josep Brangulí

Demà obre les portes al CCCB 'Josep Brangulí. Barcelona, 1909-1945', una exposició retrospectiva d'aquest pioner del fotoperiodisme a Catalunya composta per més de 300 imatges.

Efe
2 min
Setmana Tràgica. Barricada al carrer Torrent de l’Olla

BarcelonaUna exposició antològica dedicada a Josep Brangulí, que inclou més de 300 fotografies i material original d'època, constata al CCCB de Barcelona la modernitat del que va ser pioner del fotoperiodisme a Espanya. L'exposició, que estarà oberta al públic fins al 23 d'octubre que ve, evoca les transformacions que va viure Barcelona en les primeres dècades del segle XX.

Comissariada pels fotògrafs Valentín Vallhonrat i Rafael Levenfeld, la mostra reflecteix la diversitat i el tractament seriat que l'autor va donar als temes, en una combinació equilibrada entre ordre cronològic i tractament temàtic. Per mostrar la innovació tecnològica de Brangulí, els comissaris han ampliat alguns dels seus negatius perquè "un públic contemporani acostumat a les televisions de 42 polzades -ha explicat Vallhonrat- pugui descobrir els detalls de la seva obra". La Setmana Tràgica, els tallers artesans, la societat anterior a la República i la del període republicà, els carrers de la Barcelona antiga abans de la reforma de la Via Laietana, la Fira de Barcelona, la Casa Reial a l'Exposició Universal de 1929 i la boxa són alguns dels temes tractats. L'objectiu de Brangulí també capta l'intercanvi de presoners de la Segona Guerra Mundial, el port, el Somorrostro, els tramvies, la Guerra Civil Espanyola, la postguerra o el desplaçament de treballadors a Alemanya. La mostra, produïda per la Fundació Telefónica en col·laboració amb l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), mostra "la mirada d'un fotògraf que va captar la vida política, a través dels seus dirigents i de les mobilitzacions", assenyala Vallhonrat, amb reportatges com el de la Setmana Tràgica (1909), altres sobre la II República o el canvi de presoners en la Segona Guerra Mundial al port de Barcelona (1944). Va mostrar també, continua el comissari, "la societat a totes les seves vessants, amb reportatges dedicats a la boxa, les platges, o la vida comercial amb les seves sèries sobre tallers, oficis, empreses o la Fira de Barcelona".

En el recorregut s'inclouen vuit imatges de l'antiga Casa de la Caritat, espai que ocupa avui el CCCB. Amb els seus treballs, Brangulí va documentar les grans obres públiques i privades que van transformar i van modernitzar el paisatge urbanístic de Barcelona, com altres fotògrafs van fer a París, com l'obertura de la Via Laietana, i va retratar l'edificació de noves indústries i la situació social i laboral de l'època. Tot aquest conjunt, subratlla Vallhonrat, permet assegurar que les fotografies de Brangulí són "molt més que fotografia documental, són un registre sociològic en el qual queda patent l'esforç d'una societat per avançar i deixar enrere el segle XIX". Segons Vallhonrat, "Brangulí seria, amb Alfonso, un dels dos grans fotògrafs espanyols de la primera meitat del segle XX". En el marc de l'exposició, el CCCB, en col·laboració amb l'estudi avanti-avanti, han concebut l'acció "Brangulí va estar aquí", que portarà reproduccions de les fotografies d'època a molts dels espais emblemàtics de la ciutat fotografiats per Brangulí. El concurs "Brangulí va estar aquí. I tu?" convida, ha explicat el director del CCCB, Josep Ramoneda, que els internautes enviïn fotografies de la Barcelona actual basant-se en alguns dels temes tractats per Brangulí, i entre totes les fotos rebudes -publicades a "www.brangulivaseraqui.com"-, una selecció de les 10 millors s'exposaran al CCCB.

stats