Societat 01/08/2019

El Brexit deixa en l'aire les beques Erasmus

Universitats catalanes estudien alternatives si la CE retira el finançament de les estades al Regne Unit del segon semestre

Cèlia Codina
2 min
JOVES EUROPEUS Universitaris a la biblioteca de la Universitat Autònoma de Barcelona, que ocupa la posició 38 en les preferències dels estudiants Erasmus.

BarcelonaDesenes d'universitaris veuen en risc la seva estada d'Erasmus a Londres o Glasgow del curs vinent. Amb la data del Brexit fixada per a finals d'octubre, el Regne Unit podria deixar de formar part del programa d'intercanvi universitari europeu en què participa des del 1987. La setmana passada es van publicar els llistats dels adjudicataris de les beques Erasmus+ –concedides per la Comissió Europea per a estudiants que tenen una plaça reservada en alguna universitat dels països participants del programa Erasmus per al curs vinent–. Els destinats al Regne Unit al segon semestre són els únics que no consten en aquesta llista.

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), dirigida pels rectorats de les universitats públiques de Catalunya, afirma que els equips de govern estan analitzant "les possibles mesures de contingència" que caldria aplicar si no hi hagués acord. Cap de les universitats consultades ofereixen de moment una alternativa concreta per suplir la possible manca de la beca Erasmus+.

La UPF ha informat els estudiants en aquesta situació que el programa de mobilitat europeu "no assegura" el finançament de les estades posteriors al 30 d'octubre, data prevista del Brexit. "No sabem ben bé quins escenaris es poden produir –afirmen des de l'oficina de mobilitat–, per tant, no podem assegurar què passarà". En el comunicat, la UPF defensa que es "compromet" a estudiar "altres vies de finançament" per ajudar els estudiants a cobrir les despeses de l'Erasmus en el cas que el Regne Unit trenqui amb la UE sense un acord respecte a la mobilitat estudiantil.

De manera semblant, la UB sosté que els estudiants que es puguin quedar sense beca podrien optar a altres subvencions, com ajuts propis de la universitat, la beca Mobint de la Generalitat o la que ofereix el Banco Santander. Aquests ajuts, però, acostumen a ser complementaris a l'Erasmus+. La UdL i la UdG afirmen que estan "a l'espera" de més instruccions.

La UAB és l'única universitat catalana que va cancel·lar tots els Erasmus del Regne Unit en el termini ordinari de selecció de destinacions, "per garantir la seguretat jurídica de les mobilitats", en paraules del vicerector de relacions internacionals, Màrius Martínez. "No tenim recursos per pagar les 105 beques que es quedarien sense finançament en el cas d'un Brexit dur", sosté Martínez.

"Sense beca, el més possible és que no hi vagi"

La beca Erasmus+ concedeix un ajut econòmic mensual als estudiants d'intercanvi en funció del país de destinació. En el cas del Regne Unit la xifra és la màxima concedida, de 300 euros. "A banda de no rebre aquests diners, també em preocupa no estar dins del sistema sanitari europeu o haver de pagar taxes de visat", explica Neus Masnou, estudiant d'humanitats a la UPF destinada a Londres al segon semestre.

"Diuen que estan buscant alteratives però no hi confio", opina l'estudiant de periodisme Noèlia Llobera, que té una plaça a la Universitat Caledonian de Glasgow i que està replantejant si pot permetre's marxar a l'estranger sense l'ajut. "Jo si no tinc la beca el més possible és que no hi vagi", conclou la Neus.

stats