SOCIETAT
Societat 13/04/2012

Brussel·les investiga la retirada de 100 tones d'amiant a Sabadell

A l'Aldea, la Guàrdia Civil detecta un abocador incontrolat de residus d'aquest component cancerigen. Entre el material trobat hi ha una gran quantitat de canonades

Efe / Acn
2 min

Brusel·les / L'AldeaLa Comissió Europea ha informat avui que es dirigirà a les autoritats espanyoles per demanar-los informació sobre la retirada de 100 tones d'amiant a Sabadell perquè es podria haver fet de forma il·legal. En resposta a una pregunta parlamentària presentada el 22 de febrer per l'eurodiputat d'IU Willy Meyer, la CE es dirigirà durant els propers dies a les autoritats per esbrinar si la retirada del material es va realitzar d'acord amb la directiva comunitària 91/689/CEE, referent als residus perillosos i la seva gestió.

Meyer havia afirmat en la seva pregunta prèvia que existien "seriosos indicis que apunten que la retirada de les més de 100 tones d'amiant i la demolició de diversos immobles es fan sense tenir en compte les obligacions comunitàries respecte a a gestió dels residus perillosos". L'eurodiputat s'ha mostrat "satisfet" després que Brussel·les hagi anunciat avui que investigarà el cas i, si no s'ha complert la normativa comunitària, iniciarà els tràmits legals pertinents. Meyer ha recordat que "es tracta d'un material d'alt risc, ja que està demostrat que el contacte amb aquest tipus de substàncies pot provocar diverses malalties, inclòs el càncer de pulmó".

Un abocador incontrolat a l'Aldea

La Guàrdia Civil va detectar el passat mes de març un abocador incontrolat d'amiant al terme municipal de l'Aldea (Baix Ebre). Es tracta d'una gran quantitat de canonades per a la canalització d'aigües pluvials que es trobaven en una nau industrial on es comercialitzen materials per a la construcció. La intervenció forma part d'un total de 13 inspeccions de control i que van suposar 36 denúncies per infraccions administratives i 9 informes. L'amiant, un component molt perillós i cancerigen, s'allibera quan els materials d'uralita es trenquen i per això cal manipular-los i rebutjar-los amb extremes mesures de seguretat i a través de personal expert. L'empresa ja ha sigut denunciada.

stats