Societat 22/07/2011

De Brussel·les a Barcelona

El joc, l'atzar i la comunicació vertebren l'espectacle de dansa From B to B, creat per Àngels Margarit i Thomas Hauert, que es podrà veure a partir d'avui i fins diumenge al Mercat de les Flors.

Erica Aspas
2 min

BARCELONA.Els ballarins i coreògrafs Àngels Margarit i Thomas Hauert han fet el seu camí, unes carreres professionals plenes i exitoses, i el seu últim trajecte ha unit Brussel·les, on resideix Hauert, i Barcelona, la ciutat de Margarit. A From B to B , l'espectacle que estrenen avui al Mercat de les Flors i que es representarà fins diumenge, dins el festival Grec, han posat en comú les seves experiències gairebé fins a la fusió. És la primera producció de Margarit després de rebre el Premio Nacional de dansa i celebrar els 25 anys de la companyia Mudances.

Afinitat i admiració

L'idili entre Margarit i Hauert va començar el 2005, quan van coincidir al festival Tensansa de Terrassa, del qual la catalana era directora artística. Després van venir algunes col·laboracions i tallers que van fer que l'admiració entre els dos artistes els incités a crear aquest espectacle. "La cocreació sempre és una aventura. Deixes de treballar en el teu terreny per treballar en el de l'altre", va assegurar Margarit.

Tot i pertànyer a diferents generacions i tenir mètodes de creació diversos, tots dos comparteixen l'expressió a través del moviment, el gust per la virtuositat física i l'espai i una manera de crear un món dinàmic i canviant, que representen en diferents formats.

Els coreògrafs van agafar com a referència els jocs que apareixen en les novel·les de Paul Auster i la manera que té l'autor de treballar l'espai. Amb aquesta base, van demanar a Màrius Serra que els fes dos enigmes que juguessin amb el nom dels artistes i també amb Brussel·les i Barcelona . Enigmes que, segons Hauert, "vehiculen l'espectacle".

Per la seva condició de ballarins, Margarit i Hauert han gaudit d'una "gran entesa a nivell físic, amb una comunicació fluida sense paraules", va dir el suís. Però les petites dificultats van sorgir a l'hora de la comunicació parlada, ja que cap dels dos parlava en la seva llengua i "hi van haver malentesos", segons la catalana. "El llenguatge el considero com un concepte artificial, molt útil i necessari, però extern. El moviment del cos no es pot explicar en paraules", va afegir Hauert.

From B to B és un treball mixt, en el qual han participat els equips de les dues companyies. Joan Saura ha adaptat peces musicals "que formen part de la nostra vida", segons Margarit. El vídeo i altres elements escènics també acompanyaran la dansa dels dos artistes.

Després de la B de Barcelona, l'espectacle també es representarà a Brussel·les, on resideix Hauert, però encara no s'han concretat les dates. El que sí que està assegurat és que From B to B es representarà el 12 d'agost a Munic i que també viatjarà al Festival La Bâtie de Ginebra, al Festival TNT-Dansa de Terrassa, el 29 de setembre, i al Teatre de la Bastilla de París.

stats