Salut demana ajuda a l'exèrcit amb metges i infermeres

La consellera de Salut, Alba Vergés, recorda que el cos armat "també es paga des de Catalunya"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat aquest migdia en la roda de premsa del Govern que davant la situació de les UCI, que estan "al límit", si cal demanaran ajuda i suport a l'exèrcit espanyol amb metges i infermeres. "Com a govern no estem tancats a res. Ho han dit el president Torra i el conseller Buch de manera reiterada". I ha afegit: "L'exèrcit també es paga des de Catalunya i, per tant, si hem de disposar del seu suport en aquest sentit també en disposarem".

Prèviament, la consellera de Salut ha explicat que s'ha reorganitzat l'atenció primària, que fa el seguiment i l'atenció a 47.373 persones que tenen simptomatologia lleu de la covid-19. S'ha prioritzat l'atenció domiciliària, tant de persones malaltes pel coronavirus com per altres patologies. Vergés diu que el servei d'atenció primària ha demanat 1.000 radiografies per ajudar al diagnòstic, la qual cosa permet derivar els casos greus als hospitals.

La consellera s'ha reunit aquest matí amb un representant de l'OMS que va ser a Wuhan, la regió xinesa on va sorgir el brot, per posar en comú la informació sobre la pandèmia. "És una epidèmia dura i molt crua amb coses inexplicables que encara no coneixem del tot", ha dit la consellera, que ha recordat la importància de les mesures de confinament que s'han decretat a Catalunya. "Aquestes accions d'avui venen de 14 dies enrere i tindran conseqüències 14 dies enllà".

Per la seva banda, Cesc Iglesies, secretari d'Afers Socials, ha explicat que estan completant el pla de clíniques socials i s'han traslladat als centres Fremap i Copèrnic 86 persones procedents de diverses residències de Barcelona, entre les quals hi ha Llar la Mercè, Lesseps i Vinyet. En total, es posaran a disposició 127 places en el model de clínica social. 

Pel que fa al nombre de desinfeccions de residències, un dels focus de la pandèmia, s'han realitzat 275 peticions. De moment s'han fet 11 desinfeccions a càrrec dels centres amb mitjans propis, 12 a càrrec dels ajuntaments, 35 a càrrec de la UME i 64 realitzades per empreses de la Generalitat.

Manca de sanitaris

Alba Vergés ha assenyalat que hi ha més de 3.000 professionals sanitaris confinats per covid-19 actualment a Catalunya: "Podem triplicar els espais d'UCI, però no serveixen de res si no podem dotar-los de personal mèdic". "Aquesta epidèmia és llarga, no és una qüestió de dies i els sanitaris requereixen temps per recuperar-se", ha afegit. En aquest sentit, ha parlat de metges cubans que estarien a disposició: "Demanarem a l'Estat que acreditin i convalidin els seus títols, ni que sigui de forma temporal, perquè se'ls pugui contractar segons la seva formació". 

Respecte als primers 25.000 tests ràpids de detecció de covid-19 que s'han rebut dels 50.000 comprats, Vergés ha comentat que s'estan analitzant al servei de microbiologia de la Vall d'Hebron per veure'n la fiabilitat i que els han testat en membres del personal mèdic amb símptomes. "Donen una seguretat de positius però no de negatius, i per això cal recórrer a les proves PCR tradicionals", ha dit. 

Sobre l'homologació de respiradors, la consellera de Salut ha dit: "Encara no tenim la dada de tots els projectes acceptats i els certificats passats a l'Agència del Medicament i Productes Sanitaris. Ens consta, però, que no s'està intentant frenar res. Tothom està fent un esforç ingent".  

Retallada de 215 milions d'euros

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha denunciat, de la seva banda, que el ministeri de Treball hagi retallat 215 milions d'euros de fons destinats a Catalunya per a polítiques d'ocupació. Budó ha insistit també en dotar els ajuntaments de les "eines necessàries" per sortir de la crisi a la vegada que ha demanat a l’Estat que s'endeuti per rescatar "empreses i persones". 

Respecte a la mesura de gratuïtat dels mitjans de transport, Budó considera que ha tingut un resultat positiu: "La primera franja horària del dia, que és de la qual tenim dades, es manté entre el 5% i el 6%, la qual cosa demostra que no ha significat un increment dels usuaris i que, per tant, la gent continua confinada". Sobre la gratuïtat dels peatges que va demanar el govern català, Budó ha dit: "Encara no tenim resposta del ministeri. Si no arriba, prendrem les mesures que calgui".

La portaveu ha anunciat, d'altra banda, que s'ha engegat un assaig clínic per distribuir antivirals preventius a les residències. L'assaig està liderat per l'epidemiòleg Oriol Mitjà i es desenvolupa a l'Hospital Germans Trias i Pujol.