Societat 01/02/2012

En marxa El Bulli Foundation, la "viquipèdia de l'alta cuina"

2 min
Catalogació dels objectes d'El Bulli.

El 30 de juliol del 2011 El Bulli va tancar les portes com a restaurant, després de ser durant cinc anys el millor del món. Tornarà a obrir el 2014 amb un nou format: El Bulli Foundation, una fundació que acollirà un centre de creativitat i que vol esdevenir un espai en què la cuina sigui el punt de trobada d'altres disciplines com l'art, la ciència, la filosofia i la tecnologia. De fet, durant els anys en què va estar en funcionament El Bulli, Ferran Adrià i el seu equip ja van establir un diàleg viu amb la ciència, la música, l'educació o el disseny gràfic, com queda reflectit en l'exposició, on es mostren els cursos a Harvard -que continuen enguany- la creació de la Fundació Alícia per fomentar l'alimentació saludable o la seva participació al Documenta 12 de Kassel.

Rodatge de Hollywood

La mostra ha servit perquè Ferran Adrià i el seu equip hagin començat a recopilar i arxivar tota la història culinària d'El Bulli, ja que les tècniques usades al restaurant seran el punt de partida d'aquesta nova "viquipèdia culinària" que serà la fundació d'El Bulli. "Aquí només hi ha el 10% del material", deia ahir Adrià. L'any que ve també es convocaran economistes de les principals escoles de negocis perquè aportin les seves idees.

El projecte arquitectònic de la fundació, a càrrec d'Enric Ruiz-Geli, es troba en exposició pública i l'inici de les obres estan pendents d'una pel·lícula de Hollywood que es rodarà a El Bulli. L'altre projecte més immediat és el centre-museu de 4.000 metres quadrats que es farà a Roses "i que canviarà el concepte actual d'un museu", va dir ahir Ferran Adrià.

A. ALIMENTS DE PLASTILINA. L'exposició permet descobrir algunes de les interioritats de la cuina d'El Bulli, com ara que es reproduïen en plastilina els diferents components de cada plat. En una gran vitrina s'hi exposen formes de plastilina de colors i mides diferents. Això servia de referència quan es reproduïen els plats d'un any a l'altre. O perquè tots els cuiners recordessin les mides. "Això ens ha estalviat moltes esbroncades", deia Albert Adrià, que va reconèixer que veure totes les peces juntes, "emociona".

B. MENÚ DEGUSTACIÓ DE 40 PLATS. El llenguatge audiovisual té un gran pes en la mostra. El visitant podrà tenir una idea de què era menjar a El Bulli, ja que s'hi recrea l'ambient de la sala del restaurant amb la projecció d'un audiovisual i amb attrezzo (taula i cadires). Sobre la taula s'hi projecta un menú degustació de 40 plats. També s'hi projecta la resposta del comensal -el sisè sentit- expressada en gestos de sorpresa.

C. LES ICONES D'EL BULLI. El buldog és potser una de les primeres icones del restaurant. Marketa Shilling, que vivia envoltada de buldogs als quals anomenava "bullis", va batejar amb aquest diminutiu el restaurant. Posats a triar icones, Albert Adrià es queda amb la caixa de bombons amb la qual s'acabaven els menús perquè "representa la recerca creativa" i Ferran Adrià tria la portada de The Financial Times anunciant el tancament d'El Bulli.

D. COM S'ELABOREN ELS PLATS. Ferran Adrià no crea plats ni receptes sinó conceptes i tècniques. Uns videoclips mostren l'elaboració de tècniques com la desconstrucció, l'encapsulació i els globus nitro. També es mostren els estris de la cuina tecnicoconceptual d'Adrià i el seu equip com el sifó i el deshidratador. També hi trobem esquemes de plats fets per Adrià i un llistat dels principis de la cuina d'El Bulli.

stats