GASTRONOMIA
Societat 06/10/2011

El Bulli busca idees

El que va ser el millor cuiner del món, Ferran Adrià, ha convocat un concurs d'idees entre cinc escoles de negocis de primer nivell al món. Vol que l'ajudin a concretar com serà la futura fundació d'El Bulli.

Ricard Martín
2 min
Didàctic i sorneguer Adrià va desafiar els alumnes d'Esade a deduir  els motius personals  del tancament d'El Bulli. No en van encertar ni un.

Barcelona.Fins i tot qui és reconegut com a màxim creatiu mundial culinari necessita un cop de mà amb les idees. Ferran Adrià va convocar ahir, a Esade, un concurs d'idees entre cinc escoles de negoci de primera línia al món perquè defineixin com serà El Bulli Foundation en termes de gestió, màrqueting, negoci i creativitat.

Els alumnes del Master Business Administration d'Esade, Harvard, Colúmbia, Berkeley i la London Business School competiran per presentar el millor projecte. Durant l'estiu del 2012 un jurat presidit pel mateix xef decidirà i premiarà amb 10.000 euros -i quatre dies d'estada a Barcelona- la millor estratègia de futur per a la fundació, que obrirà el 2014.

El repte i la pressió

Aquests són els apartats que hauran d'omplir de contingut els alumnes de MBA: què es pot fet perquè El Bulli Foundation sigui diferent i rellevant, com es poden atreure al centre de recerca culinària els millors talents internacionals, quins seran els estàndards per valorar l'actuació d'El Bulli en la seva nova encarnació, què es pot fer perquè la fundació sigui econòmicament sostenible i, finalment, quina estructura de personal caldrà.

Els projectes no podran modificar ni l'estatus legal de fundació del projecte, ni el lloc -Cala Montjoi-, ni el projecte arquitectònic, que ja està aprovat i es començarà a construir el febrer del 2012, ni l'equip base d'onze treballadors -Juli Soler, Albert Adrià, Marc Cuspinera i companyia-, que són el cor i l'ànima d'El Bulli restaurant.

Segons Adrià, ha convocat aquest concurs perquè "sempre és maco estar relacionat amb l'educació d'alt nivell" però també perquè això l'obligarà a tenir preparat el projecte d'El Bulli Foundation al juny. "Això és un concurs i per guanyar haureu de ser millors que Ferran Adrià", va avisar.

Abans, en una tertúlia amb premsa i també durant una master class que va oferir a alumnes d'Esade sobre els motius de la transformació d'El Bulli, el xef va posar sobre la taula alguns interrogants que cal resoldre per al futur de la fundació. Com canalitzaran les donacions monetàries? I, sobretot, aquest: podran acceptar patrocinis de cadenes d'hostaleria? Davant l'objectiu de compartir coneixement del projecte -cada cert temps penjaran a internet què han inventat-, el xef considera que això seria incompatible amb el suport d'un grup hostaler. I va dir: "Si volgués fer negoci hauria fet un centre privat que vengués les nostres idees".

Un museu molt ambiciós

El xef també va deixar anar amb comptagotes alguns aspectes desconeguts d'El Bulli Foundation: hi haurà un acord de col·laboració amb cinc potències mundials -ha confirmat la Xina i els Estats Units- i a mesura que creixi la fundació ho anirà fent el futur Museu d'El Bulli a Roses. Els seus plans per a aquests equipament són ambiciosos: "El meu somni és atreure el milió de turistes que van al Museu Dalí. Canviar el genoma de Roses".

Per cert, no tot el que toca Adrià es converteix en or. A la classe, va recordar com l'empresa de xocolata Caillers els va encarregar a ell i a Jean Nouvel el redisseny de botigues i envasos. Ho van fer, però van oblidar el petit detall que la legislació suïssa exigeix un envàs ecològic. Resultat? Ell, Nouvel i la cap al carrer, amb pèrdues de 80 milions d'euros.

stats