GASTRONOMIA
Societat 28/07/2015

El Bulli ja ha sigut enderrocat en part per deixar pas a El Bulli Foundation

S’ha demolit diverses dependències de l’antic restaurant

Trinitat Gilbert
3 min
El cuiner Ferran Adrià supervisant les obres per a la construcció d’una part d’El Bulli Foundation, a Roses, al cap de Creus.

BarcelonaAl setembre es reprendran les obres de la primera fase d’ampliació del restaurant El Bulli, situat a la cala Montjoi (Roses), que s’han aturat aquest juliol -per no perjudicar el turisme- després de tres mesos d’enderrocament del que era part de l’antic restaurant, segons explica l’arquitecte encarregat de l’obra, Enric Ruiz-Geli. La part demolida és la que corresponia al magatzem, els vestidors i les casetes tècniques que hi havia al jardí, segons assenyala l’Ajuntament de Roses, que va donar el permís perquè hi comencessin les obres el 4 de març. “Hi construirem tres volums nous, que seran el que nosaltres en diem el worksharing, el brainstorming i un nou magatzem”, continua Ruiz-Geli, de l’estudi d’arquitectura Cloud 9.

Per augmentar el volum del restaurant ha calgut aquesta primera fase d’enderrocament. L’altra part del projecte, de moment, es manté aturada per les queixes dels grups ecologistes empordanesos, que van reunir 75.000 firmes contra el fet que el projecte se salti la normativa del Parc Natural del Cap de Creus i, sobretot, que se li faci una excepció a mida. El projecte va ser defensat, al seu torn, per xefs, personalitats diverses i promotors turístics, com ara l’Associació de Càmpings de Girona. “El Ferran l’està repensant de nou, però el nostre projecte arquitectònicament està molt mesurat i estava pensat perquè sorgís de la mateixa natura, i que fos ella mateixa la que ens guiés en formes i en materials”, declara Ruiz-Geli, que confessa que ell mateix és veí de Figueres i, per tant, sap què representa el Parc Natural del Cap de Creus.

Per la seva banda, l’advocat Lluís Toldrà, membre de la junta directiva de l’associació ecologista Depana, afirma que s’hi han oposat pel precedent que suposaria que una obra se saltés la legislació catalana, espanyola i europea. “No és tant l’impacte per a la zona de les tres hectàrees com que podria suposar que més projectes volguessin fer el mateix. A la mateixa cala Montjoi hi ha cases que no s’amplien -o hi ha altres enclavaments situats en altres parcs naturals- que podrien agafar-se a l’exemple”, declara Toldrà. Afegeix que, de tota manera, la cala Montjoi no està preparada per a un trànsit fort de visitants: “La zona hauria de suportar un trànsit de vehicles important”, conclou.

Un projecte global

El Bulli Foundation és un ens integrat per diversos tentacles, i el de la cala Montjoi n’és un, l’anomenat El Bulli 1846, en al·lusió al nombre de plats que s’hi van arribar a fer des que Ferran Adrià va agafar les regnes com a cap de cuina amb el recentment desaparegut Juli Soler com a director. Així doncs, a la cala Montjoi s’hi situaria la part de creativitat lligada a la cuina, l’arxiu i el museu, mentre que El Bulli Foundation continuaria la seva feina en altres indrets, que estan en marxa des que es va tancar físicament el restaurant, el 2011.

Són la UB-Bullipèdia, situat al Campus de l’Alimentació de Torribera, a Santa Coloma de Gramenet, i El Bulli Lab, al carrer de Mèxic de Barcelona. El projecte adrianià ha volgut integrar així la ciència, la pedagogia i la investigació gastronòmica a parts iguals. Mentre que a la UB-Bullipèdia fan difusió constant entre la població de les tècniques culinàries més innovadores -amb professors i xefs de renom com Joan Roca i Jordi Cruz-, especialment entre els alumnes de secundària i d’altres, a El Bull iLab es computen les dades sobre gastronomia que es difonen per totes les plataformes possibles, inclosa la d’internet.

stats