SALUT
Societat 16/02/2011

Les clíniques denuncien que els CAP estan practicant avortaments farmacològics sense autorització

L'Associació de Clíniques Acreditades per la Interrupció de l'Embaràs denuncia incompliments a la Llei de Salut Sexual aprovada fa set mesos. Catalunya és una de les comunitats que més l'incompleix

Efe
1 min

MadridL'Associació de Clíniques Acreditades per la Interrupció de l'Embaràs (ACAI) denuncia que alguns centres d'atenció primaria de Catalunya estan practicant avortaments farmacològics sense tenir autorització per fer-ho i exigeixen el pagament previ de les dones. És només un dels incompliments de la Llei de Salut Sexual, aprovada fa set mesos, que denuncia aquesta associació de clíniques.

Denuncien que no s'ha complert amb l'objectiu de garantir la igualtat de l'accés a la prestació a tot Espanya, ja que "avui hi ha 17 lleis enlloc d'una". ACAI denuncia que no s'estan complint els pilars bàsics de la llei que eren les garanties d'equitat, seguretat, gratuïtat i confidencialitat. Destaquen que Catalunya i Madrid són les comunitats on més s'està incomplint la llei. A Catalunya no es compleix el compromís de la confidencialitat, "ja que la víctima està identificada durant tot el procés i la seva intimitat exposada". També denuncien que el procés duri pràcticament tres setmanes, quan en altres comunitats dura una setmana. Segons la vicepresidenta d'ACAI, això pot portar a que les dones hi renunciïn "per esgotament mental".

Denuncien també que només a Andalusia hi ha una concertació públic per l'adjudicació del servei, cosa que "fomenta la desigualtat i l'opacitat en l'accés". Pel que fa al pagament a Catalunya s'ha d'avançar, cosa que representa un cost molt gran per les dones que hi acaben renunciant per falta de recursos.

stats