Societat 14/11/2011

La CE aprova l'ús d'escàners corporals als aeroports

Ha inclòs exigències per protegir la privacitat, com que qui analitzi les imatges estigui en una sala separada

Efe
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) ha aprovat aquest dilluns una normativa que permet l'ús dels escàners corporals als aeroports, encara que amb diverses exigències per protegir la privacitat dels passatgers, com ara l'obligació que qui visualitzi les imatges estigui en una sala separada de control de seguretat.

Els estats membres o aeroports que decideixin fer ús d'aquesta tecnologia, que ofereix una imatge molt detallada dels cossos dels passatgers i permeten controlar els objectes no metàl·lics que portin, s'han d'ajustar als "estrictes" estàndards comunitaris, segons ha anunciat en roda de premsa la portaveu de Transport de la CE, Helen Kearns.

Fins ara, l'ús dels escàners corporals es regia per les normatives nacionals dels 27, encara que només el Regne Unit i Holanda han introduït el seu ús habitual, i altres països, com França, Finlàndia o Itàlia, els han provat de manera puntual.

"Els escàners de seguretat no són la panacea, però ofereixen una possibilitat real de reforçar la seguretat dels passatgers", ha dit el comissari de Transport, Siim Kallas, en un comunicat en què es destaca el "valor afegit" d'aquest mètode, que permetria reduir els escorcolls i guanyar temps en els controls.

Sobre les preocupació respecte al fet que aquests escàners resultin intrusius, la CE recalca que les imatges produïdes pels escàners no podran ser emmagatzemades, copiades, impreses, conservades o recuperades i que "qualsevol accés no autoritzat de la imatge està prohibit i ha de ser evitat" .

La nova normativa no introdueix limitacions sobre si la imatge mostrada per l'escàner ha de ser de cos sencer o no, perquè de moment només hi ha una empresa que comercialitza màquines, que desdibuixen la cara dels passatgers analitzats, segons ha explicat la CE.

stats