Societat 20/12/2012

Sanitat confirma que els malalts de llarga durada faran una "aportació mínima" pel transport sanitari

Les comunitats socialistes carreguen contra els nous copagaments

Joan Rusiñol
1 min

MadridLa ministra de Sanitat, Ana Mato, ha confirmat aquest dijous al vespre que els malalts que necessitin un tractament hospitalari de més de sis mesos –com diàlisi o molts malalts de càncer– hauran de fer una "aportació mínima, pràcticament simbòlica" per pagar el transport sanitari, considerat no urgent. En quedaran excloses les persones amb una renda molt baixa o persones sense prestació d'atur.

Per als ciutadans que no formin part dels tractaments a llarg termini i que cobrin menys de 18.000 euros, s'estableix un màxim de 10 euros; per als que cobrin entre 18.000 i 100.000 euros, 20 euros, i per als que cobrin més de 100.000 euros, 60 euros. Mato ha admès que és una forquilla molt àmplia i que més endavant es graduarà encara més, per evitar un salt tan gran entre el segon i tercer grup. Per als de llarg termini, són inferiors: 6 euros, 12 euros i 60 euros, respectivament i anuals. El transport sanitari urgent seguirà sent gratuït. Ara les autonomies tindran sis mesos per aplicar-ho.

Ell consell interterritorial de salut, que aplega el govern espanyol i les comunitats autònomes, també ha aprovat el copagament previst per a les ortopròtesis i els dietoteràpics. Les comunitats governades pel PSOE s'hi han oposat rotundament. Catalunya no hi ha assistit.

stats