Sanitat confirma que els malalts de llarga durada faran una "aportació mínima" pel transport sanitari

Les comunitats socialistes carreguen contra els nous copagaments

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha confirmat aquest dijous al vespre que els malalts que necessitin un tractament hospitalari de més de sis mesos –com diàlisi o molts malalts de càncer– hauran de fer una "aportació mínima, pràcticament simbòlica" per pagar el transport sanitari, considerat no urgent. En quedaran excloses les persones amb una renda molt baixa o persones sense prestació d'atur.

Per als ciutadans que no formin part dels tractaments a llarg termini i que cobrin menys de 18.000 euros, s'estableix un màxim de 10 euros; per als que cobrin entre 18.000 i 100.000 euros, 20 euros, i per als que cobrin més de 100.000 euros, 60 euros. Mato ha admès que és una forquilla molt àmplia i que més endavant es graduarà encara més, per evitar un salt tan gran entre el segon i tercer grup. Per als de llarg termini, són inferiors: 6 euros, 12 euros i 60 euros, respectivament i anuals. El transport sanitari urgent seguirà sent gratuït. Ara les autonomies tindran sis mesos per aplicar-ho.

Ell consell interterritorial de salut, que aplega el govern espanyol i les comunitats autònomes, també ha aprovat el copagament previst per a les ortopròtesis i els dietoteràpics. Les comunitats governades pel PSOE s'hi han oposat rotundament. Catalunya no hi ha assistit.