Societat 15/03/2012

El Congrés de Diputats vota en contra d'establir com a prioritari el corredor mediterrani

CiU havia arribat a un acord amb el PP per modificar la moció original però el PSOE ha vetat el canvi. La federació nacionalista lamenta haver estat víctima de la “batalla partidista” entre el PP i el PSOE

Joan Faus
2 min

MadridEl ple del Congrés de Diputats ha rebutjat avui una moció presentada per CiU que demana que el corredor ferroviari mediterrani sigui considerat “la prioritat en matèria de transport ferroviari de mercaderies”. La moció ha rebut 175 vots en contra, 129 a favor i cinc abstencions.

CiU havia arribat a un acord de veu amb el PP i IU-ICV per garantir-se el seu vot afirmatiu després de modificar la moció inicial, substituint “la prioritat” per “com prioritat estratègica”, però el PSOE ha rebutjat votar aquest canvi. Aleshores, el ple del Congrés ha votat la moció original de CiU a la que s'ha oposat el PP. Els grups d'ICV-IU-CHA, Compromís, ERC i el PSOE han votat a favor, mentre que UpyD s'ha abstingut.

El diputat de CiU Pere Macias ha manifestat, en declaracions a l'ARA després del ple, la seva “frustració” perquè la moció no hagi avançat per la “batalla partidista” entre el PP i el PSOE. Ha dit que la votació a favor hauria estat un "avenç molt substancial".

En la seva intervenció, abans de la votació, Macias havia dit que “no és una demanda catalana” sinó d'una “profunda reforma de la política d'infraestructures de l'Estat”.

La moció pactada entre CiU, PP i el grup IU-ICV-EUiA-CHA demanava la licitació i adjudicació dels accessos ferroviaris al port de Barcelona, i que el conveni es firmés aquest mes de març per aconseguir que l'accés provisional estigui acabat el 2012. També demanava accelerar les obres perquè el port de Tarragona tingui connexió ferroviaria amb vies d'ampli internacional, finalitzar la connexió entre el corredor mediterrani i la línia de l'AVE, i licitar els dos últims trams en la línia de l'AVE entre Barcelona i Figueres.

Fonts del PSC han explicat a l'ARA que no han acceptat el canvi en la moció original per la pèrdua de pes de la paraula "prioritat" en la moció final.

stats