Societat 15/03/2013

Madrid respon a Brussel·les elevant d'un a tres els impagaments per desnonar

Arran de la sentència europea, també es limitaran els interessos que s'han de pagar per les quotes endarrerides de la hipoteca

Joan Faus
1 min
Manifestació de la plataforma d'Afectats per la Hipoteca contra els desnonaments

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest divendres noves mesures per frenar el drama social dels desnonaments com a resposta a la sentència dels tribunals europeus de dijous que va carregar contra la llei hipotecària espanyola.

"Acatarem i complirem la sentència i reforçarem la capacitat per detectar clàusules abusives i evitar que s'introdueixin en hipoteques", ha dit la vicepresidenta.

La UE va autoritzar els jutges a frenar desnonaments en cas que detectin clàusules abusives –un extrem no contemplat en l'actual legislació estatal–. Com a resposta, el govern espanyol limitarà els interessos de demora que pot fer pagar un banc a tres vegades el tipus d'interès legal dels diners, que actualment és el 4%.

A més, per dur a terme un desnonament caldran tres impagaments de la quota de la hipoteca, i no un, com passava fins ara. Segons Santamaría, l'executiu introduirà també mecanismes per "detectar" clàusules abusives en les hipoteques i evitar que aquestes s'incloguin en els contractes.

Tot i les reformes, la vicepresidenta ha tornat a criticar la dació en pagament, perquè, ha dit, "no evita un problema crucial, el del desnonament, perquè vol dir que deixes les claus de l'habitatge".

stats