Societat 21/11/2016

La CUP presenta una querella criminal contra Gas Natural per homicidi imprudent en el cas de la dona de Reus

El cupaire Joan Garriga considera que l'elèctrica està donant "excuses de mal pagador"

Acn
2 min
El diputat de la CUP, Joan Garriga, durant l'entrevista amb l'ACN

BarcelonaLa Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha presentat una querella criminal contra Gas Natural per un delicte d'homicidi imprudent en comissió per omissió en el cas de la dona de 81 anys que va morir dilluns passat a Reus a conseqüència de l'incendi provocat per una espelma. Segons explica l'ACN, que ha tingut accés a la querella, la denúncia s'ha presentat al jutjat d'instrucció número 3 de Reus contra els responsables que van donar l'ordre de tallar el subministrament elèctric de l'immoble i contra la pròpia empresa mercantil, Gas Natural SDG SA.

En declaracions a l'ACN, el diputat de la CUP, Joan Garriga, ha explicat que creu que Gas Natural està donant "excuses de mal pagador" en argumentar que no havia de complir la Llei 24/2015 ja que "el no desenvolupament d'un reglament no exclou la obligatorietat de comunicació abans del tall". Garriga també demana al Govern que actuï amb "contundència i rapidesa" tant en aquest com en molts altres "moviments socials" que ho demanen. Per això, Garriga justifica que "si la contundència i la rapidesa passa per la querella, pensem que [el Govern] ha de presentar una querella".

En aquest sentit, el diputat ha afegit que amb la suspensió parcial d'aquesta llei per part del Tribunal Constitucional, certes companyies s'estan "aprofitant" d'aquesta "tombada política" per continuar actuant igual que abans. Segons Garriga, si es demostra que la companyia no va atendre la llei significaria que “va pecar d’omissió d’incompliment d’una llei amb conseqüències greus”.

Segons relata la querella, un responsable de l'empresa pendent d'identificar va ordenar la interrupció del subministrament sense avisar prèviament als serveis socials de l'Ajuntament de Reus perquè aquests poguessin prendre les mesures corresponents. El document també apunta que l'article 11 del Codi Penal estableix que es considera un delicte per omissió quan s'infringeix un "especial deure jurídic"; quan hi ha una específica obligació legal d'actuar.

La llei a què fa referència la denúncia és la 24/2015 contra l'emergència habitacional i la pobresa energètica que el TC ha suspès, en part. Els apartats que encara són vigents són aquells que fan referència a la pobresa energètica. La regulació, per tant, estableix que abans de fer-se el tall cal comprovar si la família afectada està en situació de vulnerabilitat social. La llei apunta textualment en l’article 6.4 que l’empresa subministradora quan fa un tall “ha de sol·licitar prèviament un informe als serveis socials municipals”, segons un protocol que està en vigor des de l’any passat. La patronal de les companyies elèctriques -Unesa- va portar als tribunals aquest protocol fa menys d’un mes, però mentre es dirimeix el fons de la qüestió, el jutge va optar per permetre que se seguís aplicant.

Així doncs, i tenint en compte que Gas Natural ha reconegut no haver comunicat al consistori la decisió de tallar l'electricitat, la querella defensa que "s'ha incomplert un deure legal de naturalesa tuïtiva amb resultat de mort". El text també apunta que els responsables de Gas Natural "tenien capacitat per actuar d’una altra manera en la seva posició de garants i eren coneixedors de les obligacions legals” pel que fa a l'avís a l'Ajuntament.

Per tot això, la CUP demana ser acusació popular en cas que es tramiti la querella.

stats