La CUP crida a desobeir la suspensió del TC de la llei catalana d'accés universal a la sanitat

Denuncia que la mesura nega el dret a la salut a més de 180.000 persones en situació irregular

La CUP demana desobeir la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) de la llei catalana d'accés universal a la sanitat. La norma, aprovada al Parlament en la legislatura passada, va quedar en suspens dissabte després que l'alt tribunal admetés a tràmit  el recurs del govern espanyol. Els cupaires denuncien que aquesta mesura deixa fora del sistema sanitari més de 180.000 persones que no tenen regularitzada la seva situació legal.

En una roda de premsa al Parlament, la formació anticapitalista ha acusat l'Estat d'intentar implantar un sistema de salut "racista i classista" que deixa a la "intempèrie" i en la "més absoluta precarietat" milers de persones "pel fet de ser estrangeres i pobres", cosa que amenaça greument la seva salut. Al parer del cap de files dels cupaires al Parlament, Carles Riera, la suspensió del TC és un "pas més" en la "precarització dels sectors més vulnerables de la població" i en les "traves" a l'acollida i la inclusió d'aquells que venen de fora.

Després de recordar que la llei catalana es va aprovar amb una "amplíssima majoria" –només el PP hi va votar en contra i Cs es va abstenir–, Riera ha constatat un cop més que "en el marc autonòmic ni les lleis ni les normes aprovades amb un amplíssim suport passen el sedàs de l'Estat", i ha reivindicat la República com a garantia de l'accés universal a la sanitat.

Però mentrestant l'exdiputada i actualment regidora a Barcelona Eulàlia Reguant ha insistit que cal que el Parlament i el nou Govern desobeeixin la suspensió del TC. "El Parlament i el nou Govern que en surti no poden en cap cas obeir aquesta suspensió perquè atempta contra un dret bàsic", ha dit, titllant el sistema sanitari del PP d'"economicista".

La llei catalana d'accés universal a la sanitat es va impulsar per garantir l'atenció sanitària als immigrants després que el govern espanyol en limités l'accés amb un reial decret l'any 2012, a excepció de les urgències, l'atenció a les embarassades i els nens.

Més continguts de