MÚSICA
Societat 18/01/2011

Caballé insinua la data de la seva retirada, 2013

Andreu Gomila
2 min

BarcelonaEl 12 d'abril del 2013 Montserrat Caballé farà 80 anys, una edat força elevada per continuar a dalt dels escenaris de mig món oferint mostres d'una veu que ha excel·lit interpretant els rols femenins de Rossini, Bellini o Donizetti gràcies a un pianissimo que l'ha situada com una de les millors del segle XX. El 12 d'abril del 2013 també és la data que la soprano catalana ha fixat per dir adéu. A Saragossa, on celebra un concurs de cant bianual, Caballé va anunciar ahir que amb 80 anys ja n'haurà tingut prou i que li agradaria fer "una tournée de comiat" que la passegi pels principals escenaris del món que han gaudit de la seva veu, és a dir, Barcelona, Basilea, Bremen, Viena, Nova York, Milà o Londres.

Fa tres anys, arran d'un recital a l'Auditori de Barcelona, Caballé va deixar clar que, mentre el cos i la veu li responguessin, continuaria cantant. "Fer una carrera llarga depèn de la tècnica, la veu, la salut i les ganes que es tinguin per seguir endavant. No penso enganyar ningú, i molt menys a mi mateixa, fent impossibles; per això ni se m'acut cantar obres que ja no són adequades per a mi, però puc continuar la meva carrera escollint el repertori adient", va dir.

L'estiu a Peralada?

Caballé fa anys que no interpreta cap òpera escenificada, l'última de les quals va ser Enric VIII , de Camille Saint-Säens. Va interpretar el paper de Caterina d'Aragó la temporada 2001-2002 i al Gran Teatre del Liceu, on ha tornat per donar cos a Cléopâtre , aquest cop en versió concert, la temporada 2004-2005, i per protagonitzar un parell de recitals. L'últim va ser el 28 de desembre del 2009 acompanyada de la seva filla Montserrat Martí, el tenor Nikolai Baskov i el baix Serghiy Mahera. Aquest estiu tot apunta que el Festival de Peralada li dedicarà un homenatge.

stats