Societat 03/06/2012

Els veïns d'un poble de Càceres prefereixen tenir toros que contractar treballadors a l'Ajuntament

Un referèndum a Guijo de Galisteo decidia aquest diumenge a què s'han de destinar 15.000 euros del pressupost municipal

Efe
2 min
Els responsables de la mesa del referèndum de Guijo de Galisteo (Càceres), a punt de buidar l'urna / EFE

CáceresToros o contractar uns quants treballadors a l'Ajuntament? Els veïns de Guijo de Galisteo, un poble de Càceres de poc més de 1.600 habitants, han votat i han decidit: toros. Aquest és el resultat d'un referèndum celebrat aquest diumenge per decidir la destinació de 15.000 euros del pressupost municipal.

Era la partida reservada inicialment per a tres actes taurins, però l'Ajuntament va decidir plantejar als veïns si preferien destinar-la a la contractació de treballadors eventuals. I el resultat global ha estat a favor dels toros, tot i que ha sigut desigual, si es miren els recomptes per separat del nucli principal i les dues pedanies, Valrío i el Batán.

Al nucli que dóna nom al municipi hi ha hagut 115 vots a favor de la contractació de treballadors i 40 que triaven els toros. En canvi, al Batán, 126 vots han estat per als toros i 47 per a l'altra opció. I a Valrío, 76 veïns han triat els toros i 19, els contractes eventuals. El resultat global, per tant, ha estat de 242 vots per a les festes taurines i 181 a favor de crear els llocs de treball que oferia l'Ajuntament, segons ha anunciat el regidor de Festes i Personal, Diego Retortillo.

La participació ha estat del 40% a Guijo de Galisteo –podien votar tots els veïns més grans de 16 anys–, del 27,6% a Valrío i del 27% al Batán.

Encara que estava previst que el resultat conjunt de la consulta fos vinculant, l'alcalde de Guijo de Galisteo, Javier Antón, ha avançat després de l'escrutini que aplicarà cada resultat per separat.

Per tant, el Batán i Valrío dedicaran 5.000 euros cada un a la celebració d'actes taurins, i Guijo destinarà la mateixa quantitat a la contractació de personal.

L'alcalde ha destacat que els resultats obtinguts "han estat els previsibles, ja que a Guijo no hi ha tanta tradició taurina com a les dues pedanies".

I ha apostat per donar suport a la celebració dels actes taurins a les dues pedanies perquè tampoc es pot "oblidar que l'organització d'aquest tipus d'esdeveniments també genera ocupació i diners".

stats