Societat 08/12/2011

El Canadà s'alia amb els EUA i diu que el Protocol de Kyoto és el "passat"

Ara
1 min
La delegació jove canadenca protesta mentre parla Kent.

BARCELONA.Els avenços són lents a la cimera del clima de Durban. Mentre els ministres de la majoria de països acabaven d'arribar i la ferma -de moment- Unió Europea es mantenia com la màxima esperança per arrencar un tractat vinculant dels Estats Units i la Xina, ahir el Canadà va tornar a mostrar que serà molt difícil aconseguir un acord global. El seu ministre de Medi Ambient, Peter Kent, va deixar clar que per al país nord-americà "el Protocol de Kyoto és el passat", en la seva intervenció al plenari de la cimera sobre canvi climàtic de l'ONU que se celebra a la ciutat africana.

Per Ottawa és més adequada la proposta dels Estats Units, que postula les retallades voluntàries d'emissions que es van acordar a la cimera de Cancún de l'any passat, "més realistes que Kyoto" i més "globals", segons Kent, que va explicar que aquests acords afecten més de tres quartes parts de les emissions globals, mentre que Kyoto n'afecta un terç i no obligava la Xina, l'Índia o el Brasil a complir-ho. Els EUA, el Japó i el mateix Canadà no volen un nou acord vinculant sense el compromís d'aquests tres països, els seus competidors comercials.

En lluita pel Fons Verd

D'altra banda, ahir el Brasil, Mèxic i alguns països centreamericans van defensar amb contundència la creació d'un Fons Verd per al Clima, un altre punt calent de la cimera.

stats