Canvi climàtic
Societat 25/11/2011

Un estudi rebaixa l'augment de temperatura a la Terra

2 min
Canvi climàtic

Una recerca que publica avui la revista Science rebaixa l'increment previst per a la temperatura del planeta. Segons la investigació -en què participen la Universitat d'Edimburg i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)- tenint en compte el ritme actual d'emissions de CO, l'increment màxim és de 2,6ºC si es dupliquen les emissions de CO respecte a nivells preindustrials. Una xifra molt per sota de la que diu el Panell Internacional d'Experts pel Canvi Climàtic (IPCC), l'organisme científic que aporta dades a les Nacions Unides per elaborar les propostes de cara a les cimeres del clima, com la de Durban, que s'inicia dilluns. L'IPCC diu en el seu últim informe que l'escalfament podria arribar a ser per sobre dels 4,5 ºC si es doblen les emissions.

Els investigadors han arribat a aquesta conclusió després d'estudiar registres que els han permès reconstruir com era el clima fa 21.000 anys, durant l'última Edat de Gel. I observar com han anat canviant les concentracions de CO. "Els científics no podem reproduir en el laboratori el canvi climàtic, per això hem de fer models utilitzant registres antics", explica Antoni Rosell, investigador de la UAB. Amb les anàlisis i els models de càlcul que han dissenyat han determinat fins arribar a l'època preindustrial a quin ritme s'ha anat escalfant el planeta conforme han augmentat les concentracions naturals de CO. Això els ha permès determinar la sensibilitat climàtica de la Terra. Els registres en què ha quedat l'empremta passada del clima són sediments del fons del mar i fòssils de pol·len, en què han quedat atrapades partícules de l'atmosfera d'aquella època.

La recerca rebaixa de manera significativa el pitjor escenari dibuixat per l'IPCC. "No es contradiu, tan sols hem concretat més la forquilla que ells estableixen en el seu informe", explica Rosell. Probablement, aquest estudi formarà part de la revisió que l'IPCC presentarà l'any vinent. L'informe de l'IPCC estima que hi ha un 66% de probabilitats que aquest increment estigui entre els 2 i els 4,5 ºC, i no descarta que es pugui arribar a assolir els 6. El nou estudi que publica Science rebaixa en dos graus la revisió, i té una fiabilitat també del 66%, precisa Rosell.

Del que no hi ha dubte, però, és que la temperatura ha pujat i pujarà més, deixa clar l'investigador. Des dels anys 70 l'augment és un fet comprovat ja científicament. Actualment, la temperatura global ja ha pujat en un grau. Ara bé, segons aquest model "les probabilitats d'un canvi climàtic extrem a curt termini són més baixes del que pensàvem fins ara", conclou Rosell.

stats