SALUT
Societat 24/07/2012

Cap a una generació sense sida

La Conferència Internacional de la Sida s'inicia a Washington amb optimisme gràcies els avenços científics dels últims anys. Els experts insten a ampliar l'accés a fàrmacs per a tots els infectats.

Núria Ferragutcasas
3 min
COMPROMÍS PER ERADICAR LA PANDÈMIA
 La secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, va anunciar ahir, en el marc de la Conferència Internacional  de la Sida, una ajuda de 150 milions de dòlars per finançar programes de prevenció als països més pobres,  com per exemple Zimbàbue, un dels més afectats per la pandèmia.

WASHINGTONUna vacuna contra la sida encara trigarà temps a ser una realitat, però els avenços científics han posat sobre la taula eines per aturar la pandèmia. Durant els últims anys, el món ha avançat cap a una generació lliure de sida i del virus VIH que causa aquesta malaltia gràcies a les polítiques de prevenció i a l'expansió significativa de l'accés a tractaments antiretrovirals. "Sabem que és absolutament possible acabar amb la pandèmia sense tenir-ne la cura", va afirmar ahir Anthony Fauci, un dels experts líders en coneixement de la sida i director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i de Malalties Infeccioses, a la Conferència Internacional de la Sida que se celebra aquests dies a Washington.

Les morts causades per la sida al món es van reduir d'1,8 milions a 1,7 milions l'any 2011 respecte a l'any anterior, mentre que les noves infeccions per VIH van passar de 2,6 a 2,5 milions. Unes xifres que confirmen la tendència a la baixa des del 2005, quan les morts per sida van arribar al màxim de 2,3 milions. Tot i així, els desafiaments de la pandèmia de la sida segueixen sent grans. Arreu del món, la malaltia s'ha cobrat més de 30 milions de vides i més de 34 milions de persones estan, actualment, infectades pel VIH. Segons els científics, els tractaments actuals poden no només evitar que els infectats pel VIH desenvolupin la sida sinó també reduir el risc de transmetre el virus. "No hi ha cap excusa científica per dir que no podem fer-ho", va dir Fauci en referència a l'objectiu d'aconseguir una generació sense sida. "El que necessitem ara és la voluntat dels polítics, de les organitzacions i de les persones per implementar el que la ciència ens ha donat", va concloure.

Durant aquests dies, més de 23.000 científics, professionals del món sanitari, responsables de polítiques i activistes participen en les presentacions de les últimes investigacions científiques, analitzen les polítiques de prevenció per reduir les infeccions per VIH i pressionen els líders del món per garantir el finançament de la lluita contra la sida. De moment, existeixen més de 30 fàrmacs aprovats per al tractament de persones infectades, combinacions efectives que n'allarguen l'esperança de vida, però els científics asseguren que calen nous medicaments i el compromís dels malalts de seguir el tractament.

Una taxa contra la sida

El president de França, François Hollande, va fer la primera intervenció del dia a través d'un missatge audiovisual. Hollande va defensar una taxa financera per lluitar contra la sida i el VIH. "És el sentit de l'impost sobre les transaccions financeres que el meu país ha decidit incorporar des del primer dia d'agost", va afegir Hollande, que va recordar que en l'última cimera del G-20 va proposar ampliar aquest impost a escala europea i mundial. "D'aquesta manera podem aconseguir més finançament per lluitar contra la sida".

La secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, també va expressar el compromís del seu país per eradicar la pandèmia i va anunciar una ajuda de 150 milions de dòlars per finançar programes de prevenció en els països més pobres, com per exemple Zimbàbue. De fet, gairebé 23 milioons dels 34 milions de persones infectades amb VIH viuen als països del Sàhara del Sud. Es tracta de la regió del món més afectada per la malaltia.

El discurs de Hillary Clinton va ser molt ben rebut entre els assistents de la conferència, que se celebra cada dos anys en un país diferent. És la primera vegada en 22 anys que es fa als Estats Units, ja que el 1990 les autoritats nord-americanes van prohibir l'ingrés al país de seropositius. Aquesta mesura, que encara és vigent en 46 països del món, va ser anul·lada pel president George Bush a finals del 2008 i signada més tard per l'actual president, Barack Obama.

"Si volem salvar més vides, hem d'anar on hi ha el virus", va dir Clinton. Per això va assegurar que part de les ajudes del seu país tenen com a objectiu aconseguir el 2015 l'eliminació de la transmissió de VIH de dones embarassades infectades als nadons. La manera, segons va explicar la secretària d'Estat, és ampliar l'accés a medicaments antiretrovirals a aquestes mares.

Elton John, emocionat

A tarda, el cantant britànic Elton John va parlar molt emocionat als assistents a la conferència. "Hauria d'haver-me infectat per VIH a la dècada dels noranta, hauria d'haver mort llavors per totes les equivocacions que vaig cometre, però me'n vaig lliurar. I ara entenc per què estic aquí: per repartir amor i dignitat entre els malalts de sida". John va insistir sobre la necessitat de seguir lluitant contra aquest mal "que afecta tanta gent".

stats