Societat 08/08/2011

Cap de setmana casteller amb ressaca de Firagost

Efrén Garcia
3 min
Dos de vuit amb folre La Colla Jove Xiquets de Tarragona va signar la millor actuació del cap de setmana descarregant per primer cop en el que va d'any el dos de vuit amb folre. Hi van afegir la catedral  -cinc de vuit- i el carro gros -quatre de vuit.

La jornada que es va celebrar dimecres a Valls amb motiu del Firagost va eclipsar un calmat cap de setmana del qual van destacar els intents de dos de vuit amb folre de la Colla Jove Xiquets de Tarragona (reeixit) i dels Nens del Vendrell.

Els de la camisa lila van signar la millor actuació del cap de setmana, en què van descarregar per primer cop en el que va d'any la torre folrada. Si bé la formació tarragonina ja havia aconseguit portar a plaça el tres de nou en dues ocasions, encara tenia un deute pendent amb aquesta estructura. Les baixes, els canvis i la falta d'ambulància que va impedir que es dugués a terme l'actuació de les festes de Maria Cristina a Tarragona encara no havien fet possible aquesta estrena. A Llorenç del Penedès, la Jove va descartar els castells de nou però va apostar pel dos folrat com a màxim objectiu.

Poder de convocatòria

Els de la camisa lila van atacar la torre de vuit amb un punt màxim de concentració i de tensió i van demostrar, un cop més, el seu bon estat de forma descarregant-la sense dificultats. El castell va alçar-se a bon ritme fins a l'aleta i només l'amplada excessiva al quart pis va posar una punteta de pebre a l'execució. Aparcat el castell de nou pisos per a aquesta diada, van descarregar en la tercera ronda el sisè cinc de vuit de la temporada i van demostrar que tenen el quatre de vuit a punt per ser alçat un pis més. La fascinant facilitat amb què la Jove descarrega el carro gros i la lleugeresa del seu tronc fan pensar que no trigaran a apuntar-se una nova estructura de màxima dificultat.

Tot i que la rivalitat directa amb els Xiquets de Tarragona, la tercera colla en dansa ahir, va fer que la col·laboració a les pinyes no fos l'habitual, la Colla Jove va demostrar el seu potencial de convocatòria desplaçant a Llorenç la quantitat suficient de camises per alçar en solitari qualsevol de les estructures que van provar.

La sorpresa de la diada va arribar de la colla més petita, els Nens del Vendrell. Després de descarregar el seu primer quatre de vuit de l'any dissabte a Sant Vicenç de Calders, el renom de la plaça feia inevitable presenciar una segona temptativa. El quatre arribaria a la segona ronda i amb complicacions. Van iniciar el castell tancat de mides a mitja alçada i van haver de treballar-lo de valent en els pisos superiors per reeixir en el seu intent.

Un repte de fa 34 anys

El seu bagatge parcial i les complicacions amb la seva màxima estructura feien implantejables reptes superiors, però lluny de qualsevol conformisme van sorprendre mig món casteller portant a plaça el dos de vuit folrat, una estructura que recuperaven fa poc menys d'un any després de trenta-quatre anys sense aconseguir-la.

Els de la camisa vermella van desmuntar un primer intent i van anar a totes a la segona. Van demostrar que controlaven el castell pel que fa al folre però van presentar mancances al tronc. El dos va cedir segons abans de carregar, però les sensacions encara situen els Nens un pèl lluny d'aconseguir-lo.

La colla dels Xiquets de Tarragona, els tercers a actuar, van seguir amb el pla de preparació que els ha de dur al seu màxim nivell en les diades cabdals del calendari tarragoní. Van descarregar els dos castells bàsics de vuit, el tres i el quatre, sense entrebancs i en versions alliberades de pes.

El tres, a més, ja fa setmanes que rutlla i podria ser el pròxim repte de la colla. Poc pesat en la part alta, el castell ja presenta credencials per ser folrat i alçat. Finalment, a la tercera ronda van preferir deixar de banda el dos de set -un castell que enguany no acaba de donar garanties als matalassers- per preparar un futur assalt a l'anomenada catedral dels castells , el cinc de vuit.

A Llorenç del Penedès hi van plantar el cinc de set, però ho van fer amb una estructura que recorda clarament el germà gran. Van prescindir de l'hipotètic pis de quarts per controlar-lo sense embuts a la part inferior i, de passada, donar un rodatge importantíssim als pisos més lleugers de la construcció.

D'entre les poques actuacions del cap de setmana cal ressenyar també la diada viscuda dissabte a la vila de Millars, a la Catalunya Nord.

Allà, tant els Salats de Súria com els Tirallongues de Manresa van descarregar tot el seu arsenal: van executar les seves màximes construccions, el tres i el quatre de set.

Una jornada rodona

A més, la presència de les colles del Principat va oferir un suport extra per als Castellers del Riberal, la colla de Baó, que hi actuaven com a amfitrions del dia. Van anotar-se el segon quatre de set de la temporada, tot i que només el van poder carregar, i van arrodonir la jornada amb el tres i el quatre de sis amb agulla.

stats