Les festes de Cap d'Any en pavellons es desplomen després de la tragèdia del Madrid Arena

Se celebraran al voltant de 25 festes alternatives arreu de Catalunya. Fa uns anys la xifra superava el centenar

A Catalunya cada cop es munten menys festes alternatives de Cap d'Any. En recintes com ara pavellons esportius o naus industrials, construïts per a altres activitats, fins fa poc s'organitzaven més d'un centenar de propostes per a aquesta nit. Un percentatge que, segons la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), s'ha desplomat en un 75% a causa de la tragèdia del Madrid Arena, la crisi econòmica i la pujada de l'IVA. Les discoteques i bars musicals celebren la fi d'aquesta competència pels clients en una nit clau per a la supervivència econòmica del sector. Des d'Interior es demana sentit comú a organitzadors i clients per respectar els aforaments i un consum d'alcohol raonable.

Per Cap d'Any, segons ha pogut "localitzar" la Fecasarm, s'han preparat unes 25 festes a Catalunya en espais alternatius. Una xifra que "ha baixat molt respecte de fa alguns anys", quan superava el centenar. A més, alguns dels recintes que ja no organitzen aquestes celebracions "eren molt grans" i concentraven moltes persones. Aquest descens, segons el seu secretari general, Joaquim Boadas, està relacionat amb la crisi econòmica, amb la tragèdia del pavelló multiusos Madrid Arena —que ha creat un precedent que dissuadeix molts dels que no tenen experiència en l'organització d'aquests esdeveniments— i amb la pujada de l'IVA, que encareix el preu de cada entrada en un 21%.

Boadas ha explicat que s'ha comunicat a Interior l'existència de cadascuna d'aquestes festes alternatives per garantir que es duen a terme complint la "mateixa normativa" que segueixen les empreses que ell representa. "Si no, seria competència deslleial", subratlla. Boadas no amaga que aquest descens interessa molt al sector que ell representa. La nit de Cap d'Any és una festa en què es factura un 50% més que en el millor dissabte de la resta de la temporada. La competència que aquestes festes alternatives suposen resta ingressos que bars i discoteques necessiten després d'obrir durant moltes nits que no són rendibles.

La subdirectora general d'Espectacles Públics i Activitats Recreatives, Mariona Viñolas, demana "prudència" tant als organitzadors com als usuaris durant una nit en què les sales de ball s'omplen més que de costum.