EL FOC DE L'EMPORDÀ
Societat 26/07/2012

Capmany: 99,9% del poble cremat

L'incendi de l'Alt Empordà ha cremat un 10% de la superfície de la comarca. Mentre mig miler d'efectius treballen per controlar-lo i extingir-lo, el territori avalua la devastació de les flames.

Laura Díaz-roig Joan Serra
3 min

FIGUERES / BARCELONA"El paisatge sembla lunar". Així descriu Jesús Figa, alcalde de Capmany des de fa 24 anys, el que veu des de la finestra de casa seva. El poble ha quedat pràcticament arrasat: un 99,9% del terme municipal va quedar consumit per les flames. Només se'n van salvar les cases del nucli urbà, on resideixen unes 600 persones, i algunes vinyes i conreus d'oliveres. "Fas 50 passos i tot està cremat", il·lustra l'alcalde. Capmany sintetitza la desolació de l'Alt Empordà, que ha vist com en només quatre dies es convertia en cendra un 10% del territori de la comarca. Al municipi s'han calcinat 2.639 hectàrees de terreny, inclòs el càmping, d'on van haver de fugir un centenar de persones. Als pobles de Boadella i Biure també s'ha cremat més d'un 90% de la superfície.

Amb l'incendi en fase de control i a l'espera que es quantifiquin els danys a tot l'Empordà, a Capmany recorden les escenes de tensió viscudes, com la que va protagonitzar un veí d'una masia, un ciutadà alemany jubilat, que continua ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona per les cremades patides. "Va arribar a l'entrada del poble amb el tractor i, tal com va entrar, va caure desplomat", relata Figa. Una altra família, que fa més de tres dècades que es va instal·lar al municipi, també va perdre la casa: adults i nens s'han hagut de recol·locar a casa de parents. "Vam viure moments de pànic", apunta l'alcalde, que prefereix mirar endavant. "Hi ha una part que depèn de nosaltres i dels recursos que rebem, però la naturalesa també ha de fer el seu curs", afegeix. No serà senzill. "Hi ha negocis de turisme rural que ja tenen constància d'alguna anul·lació", detalla, preocupat, Figa.

Superades noves ventades

Ahir al matí, un cop obertes pràcticament totes les carreteres, les conseqüències devastadores del foc i el paisatge desolador de l'Empordà es van fer més evidents. L'incendi es va mantenir estable tot el dia, a l'espera que avui es pugui donar definitivament per controlat i demà per extingit, malgrat la intensitat del vent de marinada que va bufar a la tarda. Mig miler d'efectius van continuar treballant durant tota la jornada, remullant el perímetre i assegurant la zona. L'atenció es va centrar, com dimarts, en el tram entre Terrades i Boadella, el més complicat. Les petites revifades es van controlar sense més conseqüències.

Els agents rurals patrullen ara el terreny per mesurar exactament l'àrea d'afectació del foc (fins a 13.963 hectàrees), ja que hi ha parts de l'interior del perímetre que no estan cremades. El cap regional d'Agents Rurals, Ignasi Dalmases, va explicar ahir que ara cal acotar les dades. Els efectius recorren la zona amb GPS i envien les dades a la central, on s'està elaborant un mapa. "Des d'ahir el perímetre no es mou, però a dins hi ha illes que no s'han cremat. El primer perímetre es va fer grosso modo i ara s'està precisant més", va explicar. Tant els agents rurals com els Mossos continuen investigant l'incendi. Els tècnics analitzen si es poden extreure restes biològiques de les burilles localitzades a l'origen dels focs.

Mentre avança la investigació, representats de la Generalitat, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà van visitar els 17 municipis afectats. Les autoritats van mantenir contactes amb alcaldes i veïns dels pobles més castigats. "Tenim dues prioritats: demanar als pobles quines són les necessitats bàsiques i encomanar la valoració dels danys per divendres amb la vicepresidenta Joana Ortega", va dir Pere Vila, adjunt a presidència de la Diputació, que es va comprometre a assumir despeses de primera necessitat en dos o tres dies.

Superat el perill, comencen a emergir les primeres crítiques dels veïns i dels alcaldes que, tot i estar agraïts amb la feina feta pels bombers i voluntaris, asseguren que no es va reaccionar amb prou rapidesa. L'Agrupació d'Agents Forestals de CCOO ha reivindicat la necessitat d'invertir més en prevenció d'incendis.

stats