ENTITATS SOCIALS
Societat 07/06/2012

Càritas ven 2 milions de patrimoni a BCN per atendre la pobresa

Maria Ortega
2 min
Càritas alerta que la pobresa cronificada pot comportar problemes familiars i de salut.

BARCELONA.S'esgoten el coixí social i els estalvis i la pobresa viu situacions de cronificació a casa nostra. Càritas Diocesana de Barcelona i les parròquies de l'àrea metropolitana van donar suport, durant tot l'any passat, a 253.591 persones necessitades, que estan en una situació cada cop més complicada, sobretot per l'atur i els conflictes amb l'habitatge. De fet, dues de cada tres de les persones ateses ja rebien ajuda amb anterioritat i no havien aconseguit remuntar. Per això, l'ONG ha hagut d'anar més enllà de les aportacions econòmiques per aconseguir líquid i s'ha venut patrimoni a Barcelona per valor de dos milions d'euros. Va vendre béns per valor d'un milió durant tot el 2011 i des del començament del 2012 ja ha repetit aquesta quantitat, segons va explicar ahir el director de l'entitat, Jordi Roglà, que va assegurar que la mesura és "inèdita".

No hi ha indicis de millora

En aquest escenari, el cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va defensar l'exempció de l'Església de pagar l'IBI i va advertir que, si no és així, Càritas també se'n veuria afectada. A més, va remarcar que les propietats de l'Església representen un 5% de les exemptes de pagament. Entre Càritas i les parròquies de l'àrea de Barcelona van invertir durant l'any passat 7,2 milions en ajudes a necessitats bàsiques. El més preocupant, segons va concretar Conxa Marquès, cap de l'acció social de la diòcesi de Sant Feliu, és que un 35% de les persones que atenen són infants, cosa que representa un increment del 10% en relació a l'any anterior. Marquès va advertir que ha començat "la fractura social" i que la pobresa cronificada pot comportar conflictes familiars i repercutir en la salut de les persones.

En els primers 5 mesos del 2012 les xifres no han millorat. Càritas de Barcelona ja ha invertit un 50% més de recursos a necessitats bàsiques que en el mateix període de l'any passat. La situació és la mateixa a Girona, Lleida i Tarragona.

stats