BARCELONA
Societat 05/04/2013

La Casita Blanca: de 'meublé' emblemàtic a hort social

Un projecte d'inserció sociolaboral vol tornar a donar ús al solar

Maria Ortega
2 min
La Casita Blanca: de 'meublé' emblemàtic a hort social

BarcelonaDe les finestres tancades -guardianes de milers d'aventures inconfessables- a buscar ara la màxima visibilitat possible. El solar que va acollir el conegut meublé la Casita Blanca, a l'avinguda de Vallcarca de Barcelona, prepara, dos anys després de l'enderroc de l'edifici, un gir de 180 graus. Inclòs en el Pla Buits que impulsa l'Ajuntament per dotar de vida espais que esperen un projecte definitiu, aquest solar ja es perfila com un hort social. Una iniciativa que s'enfoca a persones sense llar per tal de dotar-les de formació professional en l'àmbit agrícola, però sobretot d'una rutina: un horari de feina, uns hàbits laborals i la possibilitat de menjar-se el que ells mateixos cultiven. I que, de retruc, deixarà definitivament enrere la imatge de les cortines tancades, enterrada físicament per les excavadores.

Així ho resumeix Astrid Barqué, directora de la Fundació Ametller -de l'empresa de venda de fruita i verdura de proximitat Casa Ametller-, que és l'única entitat que ha presentat un projecte per donar ús al solar de la Casita Blanca: el de l'hort social. Ho ha fet de la mà del centre obert Heura i de la cooperativa Tarpuna, que ja tenen experiència en aquest tipus d'iniciatives. Segons Barqué, l'objectiu és que l'hort no serveixi exclusivament de plataforma d'inserció laboral, sinó que vagi un pas més enllà i doni pautes d'organització a persones vulnerables "per ajudar-les a ser autònomes". I que funcioni també com a "banc de proves" per impulsar iniciatives semblants als terrenys de l'empresa impulsora.

La comissió d'avaluació que ha d'escollir una iniciativa per a cadascun dels 19 solars inclosos en el Pla Buits encara no s'ha pronunciat. Està previst que ho faci durant aquest mes. Però tenint en compte que la iniciativa d'hort social és l'única candidata a donar un ús temporal a l'espai, tot indica que s'estrenarà un projecte d'agricultura urbana a l'avinguda de Vallcarca. Falta, això sí, el pronunciament oficial, després de garantir que el projecte compleix els requisits.

L'hort de la Casita es concep com la continuació del projecte agrícola que el centre Heura i la Llar de Pau -per a dones sense sostre- impulsen des del mes passat en un solar sota el pont de Vallcarca. Allà, com apunta Laia de Ahumada, membre de l'equip directiu d'Heura, l'objectiu és crear un espai de formació per a persones sense llar, mentre que el nou hort es concebrà com una "segona fase". Com un punt on algunes persones podran tenir una parcel·la per "posar en pràctica els coneixements adquirits".

Els tercers en discòrdia, Tarpuna, sumen al projecte el seu bagatge en iniciatives d'emprenedoria social. Ja tenen en marxa dos horts amb finalitats socials: un a Llinars del Vallès per a aturats de llarga durada i l'altre a Fortià (Alt Empordà), que dóna feina a quatre persones en situació d'exclusió social. A l'espai de la Casita, segons explica Josep Maria Vallès, president de la cooperativa, el projecte tindrà un plus motivacional, perquè busca "fomentar hàbits laborals en persones que passen per situacions complicades". Els costos van a càrrec de la Fundació Ametller, que també estudia organitzar activitats escolars als horts.

stats