Societat 01/08/2011

Els Castellers de Vilafranca, preparats per alçar el vol

Tot i el fort xàfec que va passar per Catalunya dissabte a mitja tarda, els Castellers de Vilafranca van fer la millor actuació de la temporada. Van descarregar dos gamma extra a Vilanova i la Geltrú.

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Vilafranca, preparats per alçar el vol

Vilanova i la Geltrú.Llamps, trons, una pluja incessant i una mica de pedra van ser, aquest cop, els amfitrions de les colles castelleres a la capital del Garraf. La plaça de la Vila, hivernalment embassada, no presagiava bons auguris per a la diada castellera, però el cel es va destapar i, a poc a poc, les coses es van anar col·locant al seu lloc. Si els verds havien reservat bitllet per liderar una altra vegada el món casteller després de descarregar el primer gamma extra a Mataró, dissabte van tancar les maletes, no sense oblidar-se de dos nous castells límit. Van descarregar un impecable dos de nou emmanillat i van completar la jornada domant el pilar indomable, l'espadat de vuit amb folre i manilles. Fins i tot el tres i el quatre de nou que van descarregar a la ronda de castells van semblar minúsculs a causa de la facilitat amb què els Castellers de Vilafranca van completar els seus màxims objectius.

El seu domini de les manilles facilita enormement la tasca dels primers gamma extra, però caldrà veure si serà prou garantia per afrontar els reptes superiors. Ara només els quedarà facturar les maletes durant la diada del seu vint-i-sisè aniversari i agafar el vol cap a l'Índia abans d'examinar-se, davant del món casteller, a la diada de Sant Fèlix. Han tancat el millor juliol viscut fins al moment, però hauran de revalidar la seva condició a la plaça més castellera.

També la Colla Jove Xiquets de Tarragona va pujar al tren dels capdavanters: van descarregar un altre cinc de vuit -el quart en un mes- i van rubricar la diada amb el segon tres de nou amb folre de la temporada. S'han col·locat al nivell de les millors formacions del moment amb les diades de la festa major tarragonina a l'horitzó. Ja temptegen els castells de gamma extra al seu local d'assaig i ben aviat podrien esdevenir tota una realitat. Si continua a aquest ritme, enguany la Jove pot deixar enrere més d'una colla de les històriques.

Fins i tot els Bordegassos van voler apuntar-se a la festa aquest cap de setmana. Després d'aconseguir l'objectiu de descarregar dos castells de la gamma alta de set, es van atrevir amb la torre, estructura que obre les portes al següent nivell. Van iniciar la construcció amb la foscor del dia, amb mala mida i un pèl girats, però després d'una lluita èpica en els moments culminants van poder celebrar-ho com si es tractés del seu màxim èxit.

Cap colla de la ciutat a Vilafranca

Durant les últimes setmanes, el cartell casteller plantejat pels veïns i comerciants de la diada del carrer dels Màrtirs de Vilafranca ha sigut tema de conversa. Aquest any l'exhibició no ha comptat amb la participació de cap colla de la ciutat i el paper principal ha estat per a una formació vallenca.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar dissabte el segon cinc de vuit de la temporada però va caure després de l'aleta del quatre de vuit amb agulla. Va deixar a mig complir les expectatives que l'organització havia posat damunt les seves espatlles. També hi van actuar els Castellers de Barcelona, que van demostrar un bon control de l'estructura del quatre de vuit: van descarregar el cinquè de l'any; i la Colla Jove de Sitges que va completar el tres de set amb agulla com a màxima construcció.

stats