INFRAESTRUCTURES
Societat 12/01/2013

La Catalunya Central s'encomana al nou Eix Transversal per atreure més turisme

Les comarques d'Osona, el Bages i Anoia, travessades per la C-25, confien que la millora de la infraestructura porti més turistes. S'esperen estrangers que facin estades curtes però també més catalans.

Thaïs Gutiérrez
3 min
ESPERANT MÉS VISITANTS
 L'Eix Transversal desdoblat, al seu pas per Espinelves. Les comarques de la Catalunya Central esperen rebre més turistes.

BARCELONA.El Govern confia que el desdoblament de l'Eix Transversal, inaugurat la primera setmana del mes de gener, millori la seguretat d'aquesta via que uneix les comarques de Lleida amb les de Girona, passant per Manresa i Vic. Però no només això. El territori espera que la infraestructura suposi noves oportunitats econòmiques. I una de les més importants és el turisme, una activitat encara molt incipient en aquesta zona. "La nostra gran esperança és que amb la carretera desdoblada puguem atreure part del gruix de turistes que hi ha a la Costa Brava tot l'any, però especialment a l'estiu", explica Joan Naudó, president del Gremi d'Hostaleria d'Osona. "Ara estem molt més a prop i arribar fins a la nostra comarca és molt més fàcil, i confiem que la gent comenci a desplaçar-se cap a l'interior". Esperen atreure sobretot turistes estrangers, ja que actualment el gruix de visitants de la comarca és de catalans i espanyols.

Millorar les xifres actuals

Naudó confia a millorar les actuals xifres turístiques. El 2011, Osona va rebre 190.000 viatgers, segons dades de la Cambra de Comerç, i va generar unes 430.000 pernoctacions. A més, s'ha detectat un augment important de viatgers en hotels i establiments de turisme rural, fet que fa pensar que aquesta és una de les comarques de la Catalunya Central amb més potencialitat.

Al Bages creuen que la millor manera d'atreure nous turistes aprofitant l'Eix és "sumar sinergies" amb les comarques del voltant, tal com diu Joan Vinyes, conseller de l'àrea de Turisme de la comarca. Un exemple d'això és el projecte de la Ruta de l'Abat Oliba, que estan fent juntament amb el Ripollès i Osona, i que esperen tenir en marxa per a la primavera o l'estiu. "Esperem que els turoperadors que treballen a la Costa Brava incloguin les nostres comarques en els seus catàlegs i així puguem rebre turistes que vénen a passar un dia o un cap de setmana", apunta Vinyes. "Aquí tenim una gran oferta gastronòmica, paisatgística i cultural", reivindiquen al Bages. Amb aquesta oferta esperen equilibrar una mica la proporció dels seus visitants. L'any 2011, el 75% dels que van visitar la comarca eren catalans, mentre que un 7% eren de la resta de l'Estat i només un 13% eren europeus, especialment francesos, segons dades de la Diputació de Barcelona.

A l'Anoia, en canvi, confien que la nova infraestructura els ajudi a consolidar la seva aposta pel turisme rural, amb què fa anys que treballen, i que augmentin els turistes locals. Xavier Boquete, president del Consell Comarcal de l'Anoia, explicava ahir que "ara que l'Eix és una autovia" els permetrà "arribar a més gent" i afegia: "Aquesta carretera pot ser l'aparador del nostre territori".

Francesc Vila, gerent de serveis de turisme de la Diputació de Barcelona, enumerava ahir el que assegura que són els grans atractius de la Catalunya Central: "L'atractiu natural, el cultural i el gastronòmic". "Tots els ens de promoció turística estem treballant per fer visible la gran oferta turística d'aquestes comarques", detalla. Ell també espera que el nou Eix Transversal desdoblat "animi i engresqui la gent a visitar aquesta zona de Catalunya".

Més enllà de la Catalunya central, a la Segarra -on acaba la carretera- també confien en els beneficis de la C-25. Jordi Blanch, president del Patronat de Turisme de Lleida, explica que "cal aprofitar l'eix que uneix un dels destins turístics internacionals més importants, com és la Costa Brava, amb un altre de més desconegut, que és la Segarra". Blanch avança que intentaran fer alguna acció conjunta de promoció amb la Diputació de Barcelona i la de Girona "per veure quines sinergies podem crear per dinamitzar el turisme". Tot i que no hi ha res tancat, el president del Patronat de Turisme espera fer una primera trobada d'aquí dues setmanes. Mentrestant, Blanch reclama que "aquest eix viari sigui menys transversal del que diu el seu nom i la gent no només el travessi sinó que s'hi quedi".

stats