Catalunya no farà les proves de la Lomce: el missatge de Ruiz durant la reunió amb Méndez de Vigo

El ministre d'Educació eleva a 43 les famílies autoritzades a escolaritzar els fills en castellà

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha traslladat aquest dijous al ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, que Catalunya seguirà aplicant les proves previstes a la llei d'educació de Catalunya (LEC) en comptes de les avaluacions de tercer i sisè de primària i quart d'ESO que contempla la Lomce. "Les avaluacions no han de servir mai per fer rànquings entre escoles ni per condicionar l'expedient acadèmic de l'alumne", ha subratllat Ruiz en roda de premsa al Centre Cultural Blanquerna, i ha afegit que han de servir "per orientar el sistema, per diagnosticar i per donar informació als centres i famílies sobre l'assoliment competencial dels alumnes".

Durant la reunió d'aquest dijous, el ministre ha elevat a 43 les famílies autoritzades a escolaritzar els fills en castellà. Segons la consellera, el govern espanyol encara no ha descomptat de les transferències del finançament autonòmic la despesa de 6.000 euros que representa l'escolarització d'aquests alumnes. "Presentarem recurs perquè pensem que el dictamen que s'ha fet des del ministeri no està prou fonamentat", ha explicat Meritxell Ruiz, per afegir que el departament ha enviat un escrit per oferir a les famílies "una matèria no lingüística en castellà".

Les proves, la setmana que ve

Segons la mateixa consellera, el ministre d'Educació ha contestat que cal complir el que estableix la norma espanyola, però també ha assenyalat que s'ha obert a dialogar sobre aquesta qüestió. Ruiz ha assenyalat que el sistema de proves que preveu la LEC s'està aplicant a Catalunya des de fa 10 anys i ha subratllat que se seguirà aplicant en el futur malgrat la normativa espanyola.

Els alumnes catalans de 4t d'ESO ja van fer les proves d'avaluació previstes a la LEC els passats 16 i 17 de febrer i els de 3r de primària les hauran de passar a partir de dilluns que ve i fins al 29 d'abril. Aquests últims també se sotmetran a les proves previstes a la normativa catalana i no al sistema d'avaluació de la Lomce. Els alumnes catalans de 6è de primària les portaran a terme el 4 i el 5 de maig, mentre que les avaluacions de la Lomce estan previstes a final de curs en els tres casos.

Ruiz i Méndez de Vigo s'han trobat a dos quarts de tres del migdia a la seu de la secretaria d'Estat de Cultura, on s'han intercanviat un parell de llibres de Ramon Llull i de Miguel de Cervantes, respectivament, en un gest de cordialitat entre els dos governs. La reunió ha durat prop de 3 hores.