La Generalitat demana a la UE que obligui Espanya a complir les directives de pobresa energètica

El termini que tenia el govern espanyol per establir una normativa en aquesta matèria va finalitzar el març de 2011

La Generalitat de Catalunya ha presentat aquest divendresuna queixa formal davant la Comissió Europea perquè obligui el govern espanyol a complir les directives europees en matèria de pobresa energètica. Segons ha informat el departament d'Economia i Empresa de la Generalitat, la queixa s'ha dirigit al comissari de Canvi Climàtic i Energia, Miguel Arias Cañete, i a la secretària general de la Comissió Europea, Catherine Day.

L'objectiu de la queixa és que el Govern espanyol "transposi correctament les directives sobre el mercat interior de l'electricitat (2009/72 /CE) i sobre el mercat interior del gas (2009/72 / CE), que inclouen l'obligatorietat de definir la figura del consumidor vulnerable i d'incorporar mesures per protegir-lo". El termini per aplicar aquestes directives va finalitzar al març del 2011, data en la qual el govern espanyol no havia establert cap normativa contra la pobresa energètica.

Segons la Generalitat, una vegada rebuda la queixa, la Comissió Europea iniciarà la recopilació d'informació sobre aquest assumpte i demanarà al Ggvern espanyol que expliqui i documenti la seva posició. La Generalitat ha presentat la queixa després que  el govern de Mariano Rajoy presentés un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret de pobresa energètica que el Govern català va aprovar al desembre del 2013.

Aquest decret prohibia la interrupció dels subministraments energètics durant els mesos d'hivern per part de les operadores a aquells consumidors en situació de vulnerabilitat econòmica. A conseqüència del recurs i de la seva acceptació a tràmit per part del Tribunal Constitucional, el decret ha quedat suspès, encara que la Generalitat ja ha arribat a un acord amb les companyies subministradores perquè aquest hivern no hi hagi interrupcions en els serveis bàsics per a les famílies en situació de pobresa.