EL CANVI CLIMÀTIC A CATALUNYA

Més calor, menys aigua i menys platges

Temperatures més altes, menys aigua als rius i més risc que les llevantades es continuïn enduent les platges. Els experts refermen el pronòstic: el litoral i l'alta muntanya són els ecosistemes catalans més vulnerables a l'escalfament global. Ho constata el Segon Informe del Canvi Climàtic, presentat ahir, cinc anys després del primer treball. "Les tendències són les mateixes, però ara tenim més proves", explica el seu coordinador, Josep Enric Llebot. Catalunya no s'escapa de l'escalfament global.


Un segle més calorós
Els propers deu anys la temperatura serà mig grau més alta que la de finals de segle XX. A mitjans del segle XXI, podria augmentar gairebé dos graus. Això farà que les fulles dels arbres surtin més tard i caiguin abans. A la muntanya, la pujada de les temperatures afectarà la vegetació, que començarà a créixer més amunt. Es reduiran les pastures. Augmentarà l'època fèrtil -una millora en les collites de raïm, per exemple-, però al mateix temps augmentarà la sequedat de la terra.


Platges en perill
El litoral és molt sensible als efectes del canvi climàtic, sobretot a les costes baixes com el delta de l'Ebre, el del Llobregat o els Aiguamolls de l'Empordà. L'impacte de les inundacions i l'erosió faran encara més vulnerable la costa. L'augment del nivell del mar, el canvi de direcció de l'onatge i la pressió humana són els principals causants d'aquesta amenaça.


Menys aigua als rius
Els recursos hídrics disminuiran al llarg d'aquest segle per l'escalfament global. Els boscos prendran terreny als rius. Els canvis d'hàbits pel que fa als usos d'aigua també han estat claus.


El temps d'esquiar s'escurça
La temporada de neu es reduirà. Els empresaris ja s'hi han adaptat amb la neu artificial i oferint alternatives com el senderisme.


Risc d'incendis
La sequera i l'augment de la temperatura són factors favorables perquè n'augmenti el perill.

Més continguts de