A Catalunya hi ha almenys 367 menors en risc de desnonament

A més, un 16% dels nens i un 13% de les nenes afectades han desenvolupat problemes de salut mental a causa de la situació familiar de vulnerabilitat, segons un informe de la PAH i l'Observatori DESC

Un 52% de les persones que acudeixen a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) perquè estan en risc de desnonament tenen menors a càrrec, i actualment hi ha a Catalunya almenys 367 menors que viuen sota l'amenaça d'un desnonament perquè els seus pares no poden pagar la hipoteca o el lloguer. A més, un 16% dels nens i un 13% de les nenes afectades han desenvolupat problemes de salut mental a causa de la situació familiar de vulnerabilitat.

Aquestes són algunes de les dades de l''Informe sobre emergència habitacional i impacte en el dret a la salut i infància en la crisi hipotecària a Catalunya', que la PAH i l'Observatori DESC han elaborat amb enquestes a 1.200 persones que van acudir a la PAH entre octubre i novembre d'aquest any.

L'informe, el contingut íntegre del qual es presentarà el mes de febrer vinent, ha estat elaborat en col·laboració amb el projecte europeu SOPHIE, que avalua l'impacte de les polítiques en les desigualtats en salut, i del grup d'investigació EMIGRA (CER-migracions) de la Universitat Autònoma de Barcelona. "Malgrat no tenir caràcter exhaustiu, l'amplitud de la mostra permet detectar patrons comuns", diu la PAH.

Un 73% de les persones enquestades viu a la província de Barcelona, un 10% a Tarragona, un 8% a Girona i un 8% a Lleida, mentre que el 80% són nascudes a l'Estat, i, entre les persones estrangeres, la comunitat més afectada és la llatinoamericana, especialment l'equatoriana, que representa un 5%.

Les grans dificultats es concentren en el pagament dels subministraments de la llar (63%), juntament amb el pagament de la roba (59%) i de l'alimentació (48%). En particular, la dificultat més gran resideix en el pagament del rebut de la llum (58%) i, quan hi ha menors en la família, en el pagament de les despeses escolars (74%) i el pagament de la roba (71%), per damunt de qualsevol altra despesa.

El 37% dels homes i el 50 % de les dones enquestades declaren tenir mala salut, unes xifres que doblen les del conjunt de la població, segons l'Enquesta Nacional de Salut d'Espanya. A més, el 80% de les persones enquestades (78,5% dels homes i 86,6% de les dones) pateixen mala salut mental, i quadrupliquen el risc que té la població general.

D'altra banda, l'informe també denuncia que les persones afectades es concentren entre les següents entitats: CatalunyaCaixa (18%), BBVA (15%), CaixaBank (14%) i Bankia (12%).