Catalunya analitzarà la resposta judicial en la violència masclista

El Govern crea un observatori que oferirà formació als professionals que treballen als jutjats

El consell executiu del Govern ha aprovat aquest dilluns la creació de l'Observatori Català de la Justícia en la Violència Masclista. Aquest nou òrgan analitzarà la resposta dels òrgans judicials, els serveis penitenciaris, la justícia juvenil, les mesures penals alternatives i el servei d'atenció a la víctima, amb l'objectiu de millorar l'efectivitat i contribuir a la lluita contra la violència masclista. L'observatori farà investigació per a la millora de les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament d'aquesta violència. A més, oferirà formació específica sobre la violència masclista als professionals que treballen als jutjats i als que treballen en l'àmbit de l'execució penal.

Les primeres recerques analitzaran les ordres de protecció, la percepció de la víctima i de la resta d'actors implicats en un cas de violència masclista, així com els sistemes de recollida de dades de l'estadística judicial i de l'execució penal. Els primers resultats estaran disponibles a finals d'aquest any. Pel que fa a la formació, el càlcul inicial és que hi passin més de 1.500 professionals en dos anys. En l'àmbit de l'administració de justícia s'hi inclouen els treballadors dels jutjats de violència de gènere, els seus magistrats, jutges i lletrats, a més del personal de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses. En l'àmbit de l'execució penal, la formació es dirigeix als equips d'atenció a la víctima, als especialistes tant dels centres penitenciaris com de justícia juvenil i als equips de les mesures penals alternatives a la presó.

El nou observatori depèn del departament de Justícia i s'integra en el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), que és el 'think tank' de la Generalitat per a la justícia i l'execució penal, que ja té entre les seves funcions les d'investigar, estudiar i divulgar les matèries relatives a l'àmbit de les competències del departament. El pressupost inicial d'aquesta iniciativa és de 430.000 euros.

Constitució al març

L'Observatori de la Justícia en la Violència Masclista el presidirà la consellera de Justícia, Ester Capella, mentre que la vicepresidència recaurà en la directora del CEJFE. També hi haurà els responsables dels diversos àmbits competencials del departament de Justícia, a més de representants del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, del d'Interior, l'Institut Català de les Dones, el Consell de l'Advocacia Catalana, el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals, la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La reunió de constitució de l'observatori està prevista per al mes de març.

A Catalunya hi ha 53 jutjats que assumeixen els casos de violència masclista, 19 dels quals s'hi dediquen amb caràcter exclusiu. En conjunt, als jutjats hi treballen 499 professionals. Durant el 2017 han resolt més de 30.000 casos. Segons el departament d'Interior, el 2018 van morir set dones a mans de les seves parelles. Pel que fa al perfil dels condemnats a presó per un delicte de violència de gènere, respon al d'un home (98,2 %) amb fills (88,6 %). Pràcticament no n'hi ha cap que tingui antecedents familiars d'activitat delictiva.

Els interns condemnats per violència masclista entren per primer cop a presó i ho fan amb una edat del voltant dels 35 anys per complir una condemna curta, d'un màxim de dos anys (91,1 %). Un de cada quatre reincideix. El perfil dels penats que no entren a la presó perquè compleixen una mesura penal alternativa és similar. La mesura penal alternativa més imposada per delictes de violència masclista és un programa formatiu (55,7 %) seguit de la pena de treballs en benefici de la comunitat (39,3 %), amb una durada d'entre sis mesos i un any. En aquest cas, reincideixen en un de cada 10 casos.

Més continguts de