Pandèmia

Ja no es pot fumar al carrer a Catalunya si no es pot mantenir la distància de seguretat

Les noves mesures, entre les quals hi ha el tancament dels bars a la 1 de la matinada, entren avui en vigor

Un home fuma assegut en un banc al mig del carrer a Barcelona amb la mascareta desplaçada al coll / FRANCESC MELCION

A partir d'aquest dimarts està prohibit fumar a l'aire lliure si no es respecta la distància de seguretat de dos metres, i els bars i restaurants han d'abaixar la persiana a la 1 de la matinada. Les noves mesures contra el coronavirus acordades a tot l'Estat i anunciades pel ministeri de Sanitat divendres passat entren en vigor avui a Catalunya després que la resolució signada per la consellera de Salut, Alba Vergés – cada comunitat havia de trobar la fórmula jurídica per adaptar aquest marc normatiu al seu ordenament jurídic–, s'hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Prohibit fumar a l'aire lliure a menys de dos metres i locals d'oci nocturn tancats a tot l'Estat

No hi ha sorpreses ni excepcions per als fumadors, que no poden fumar tampoc a les terrasses, i es veta l'ús de qualsevol dispositiu d'inhalació de tabac com ara les pipes d'aigua i les catximbes. E l secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja admetia en declaracions a l'ARA que era una bona idea. "Té tot el sentit i no ho neguem, perquè demanem portar la mascareta en tot moment i això és incompatible amb fumar", puntualitzava.

El text també inclou el tancament de bars i restaurants a la 1 de la matinada i la prohibició de rebre clients a partir de les 0 h. A més, els establiments hauran de garantir sempre la distància interpersonal mínima d'1,5 metres en el servei de barra i entre taules o agrupacions de taules, les quals podran estar ocupades per grups de màxim 10 persones. No es fa referència a l'oci nocturn, suspès a tot l'Estat amb les noves mesures, perquè a Catalunya les discoteques es mantenen tancades des de finals de juliol.

La resolució ja ha aixecat polseguera dins del sector i la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm) ha denunciat que la Generalitat s'està saltant la suspensió del TSJC En un comunicat, l'avisa que es tracta d'una ordre "nul·la de ple dret" i que "podria ser constitutiva de delicte", alhora que anuncia que recorreran a la justícia per demanar la suspensió "immediata" d'una mesura que consideren "il·legal".

El Govern permet que bars i restaurants obrin a la mitjanit després del revés del TSJC

També a la resolució, la Generalitat recomana a la ciutadania que limiti les trobades socials a un màxim de 10 persones i aconsella acotar-les al grup de convivència estable.