DIA MUNDIAL CONTRA LA SIDA
Societat 28/11/2010

Catalunya es col·loca entre els llocs de referència en l'estudi de la sida

Enmig del debat obert per les declaracions del papa Benet XVI sobre l'ús del preservatiu, aquest dimecres se celebra el Dia Mundial contra la Sida amb el lema “Estima't. Fes-te la prova. Posa't el preservatiu”.

Lara Bonilla
2 min
Bonaventura Clotet al despatx de l'Irsicaixa a l'Hospital Germans Trias

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Des de que el 1981 es va detectar el primer cas de sida a Espanya -el d'un home que va morir a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona- la malaltia ja ha afectat a més de 80.000 persones, de les quals 16.430 resideixen a Catalunya. Però les xifres no són definitives ja que es calcula que el 30% dels infectats desconeix que és portador del virus pel que el nombre d'afectats pot augmentar fins els 130.000.

Dimecres se celebra el Dia Mundial contra la Sida que aquest any té el lema “Estima't. Fes-te la prova. Posa't el preservatiu”. La jornada posarà l'accent en el diagnòstic precoç i la prevenció i per això l'objectiu és conscienciar de la necessitat de prendre mesures de protecció. Les principals vies de transmissió són les relacions heterosexuals (45,4%) seguit de les relacions homosexuals o bisexuals (27,5%).

“Hi continua havent noves infeccions perquè no s'utilitza bé el preservatiu i perquè s'han relaxat els costums davant el que és l'epidèmia de la sida”, diu Bonaventura Clotet, cap de la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol i director del Laboratori de Retrovirologia de l'Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa).

Clotet, juntament amb el doctor Josep Maria Gatell, de l'Hospital Clínic de Barcelona, codirigeix el projecte de recerca i desenvolupament d'una vacuna per a la sida (HIVACAT) que podria estar disponible “d'aquí a deu anys”. “Anem pel bon camí i hi ha uns models prometedors que esperem podem assajar d'aquí a un any”, explica Clotet. A Espanya existeixen 39 grups d'investigació del VIH que “juguen en primera divisió” en l'estudi d'aquest virus, diuen els experts.

El Dia Mundial contra la Sida coincideix amb les recents declaracions del Papa sobre l'ús del preservatiu. Segons Benet XVI, l'ús de preservatius per a aturar la propagació de la sida pot estar justificada en alguns casos limitats. Clotet considera, però, que aquestes declaracions arriben tard i “no són prou amplies”. “A països en vies de desenvolupament on les recomanacions de l'Església tenen més impacte, ens podria ajudar a prevenir la transmissió de la infecció”, assegura.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats