SOCIETAT
Societat 01/08/2012

Catalunya formarà bombers estrangers en la lluita contra els incendis forestals

El conveni signat per la Generalitat i la Fundació d'Ecologia del Foc i Gestió d'Incendis Pau Costa preveu rebre bombers irlandesos i francesos a l'octubre

Ara
2 min
Els bombers treballaven ahir al costat d'Agullana.

BarcelonaLa Generalitat i la Fundació d'Ecologia del Foc i Gestió d'Incendis Pau Costa han signat aquest dimecres un conveni perquè bombers de tot el món rebin a Catalunya formació sobre com lluitar contra incendis forestals i contribuir així a exportar les experiències catalanes. El conveni tindrà aplicació a curt termini, ja que està previst que a l'octubre viatgin a Catalunya 17 bombers irlandesos i 19 més de francesos, segons ha explicat la directora de l'Institut de Seguretat Pública de la Generalitat, Núria Aymerich.

Segons Jordi Gassió, director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, es tracta no només d'exportar coneixements i formar professionals estrangers, sinó també d'"intercanviar experiències a nivell internacional", una cosa necessària tenint en compte la "gran varietat de tipologies d'incendis forestals" existents. "En molt poques ocasions un bomber s'enfronta a grans incendis", ha matisat Albert Bartolomé, director de la Fundació d'Ecologia del Foc i Gestió d'Incendis Pau Costa, qui ha subratllat la necessitat que les experiències que diferents bombers acumulen al llarg de la seva vida professional "puguin arribar a la resta d'operatius".

A més dels irlandesos i els francesos, que ja estan confirmats, s'està treballant perquè posteriorment viatgin a Catalunya a rebre formació membres del cos de bombers de Gal·les (al Regne Unit). L'aprenentatge es durà a terme a l'Escola de Bombers de Mollet del Vallès (Vallès Oriental) i comptarà també amb una part pràctica a Tivissa (Ribera d'Ebre).

Es tracta d'un tipus d'experiències que ja es duen a terme en altres països i en les quals efectius del cos de Bombers de la Generalitat han participat, de manera que d'ara endavant, a més d'importar coneixements, es tractarà d'"exportar-los", han fet saber. "A Catalunya, tenim la desgràcia de tenir molts incendis i, a més, aquests són de tipus molt diferent", ha lamentat Bartolomé, per a qui, no obstant això, aquest fet suposa l'adquisició de molt coneixement que és necessari compartir internacionalment.

stats