Societat 30/09/2017

Un altre estiu de rècord turístic

Catalunya guanya un 2,3% de visitants estrangers en un agost que esquiva l’efecte del terrorisme

Dani Cordero
4 min
Un grup de turistes amb guia passejant-se pels carrers del centre de Barcelona.

BarcelonaCatalunya no ha trobat encara el seu límit com a receptora de turisme internacional. L’agost, malgrat els atemptats jihadistes de Barcelona i Cambrils, va marcar un altre rècord en registrar-se més de 2,55 milions de pernoctacions d’estrangers, un 2,3% més. I l’evolució dels primers vuit mesos de l’any és encara més espectacular: un creixement del 8%, fins als 13,75 milions de turistes. El Principat capta un de cada quatre ciutadans estrangers que visiten Espanya, i hi passen almenys una nit. I Catalunya segueix sent la comunitat autònoma més receptora, a molta distància de les Balears (10,24 milions de turistes).

Tot i aquestes xifres de rècord, els percentatges de creixement de Catalunya se situen per sota de la mitjana del conjunt espanyol, on la Comunitat de Madrid (18%), el País Valencià (15%) i Andalusia (9%) es van convertir en els territoris on més va créixer l’arribada de turistes en el període gener-agost. Espanya va rebre 10,4 milions de turistes (un 2,3% més) a l’agost i un total de 57,3 milions els primers vuit mesos de l’any (un 9,9% més).

“Les dades són espectaculars i la qüestió és que es repeteixen cada any”, afirmava ahir Joan Antoni Duro, director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la Universitat Rovira i Virgili. José Antonio Donaire, professor a l’Escola de Turisme de la Universitat de Girona, corroborava la tesi: “Des del 2011 creixem a un ritme anual d’un milió de nous turistes i segur que aquest any arribarem als 19 milions. Això situa Catalunya en el top 20 del món. Grècia, que és una destinació de primer ordre, té 22 milions de turistes”.

Problemes al nord de l’Àfrica

Els experts destaquen que la conjuntura està acompanyant l’empenta del sector turístic català i esmenten dos elements com a determinants de l’èxit actual: els problemes que estan tenint els competidors naturals de Catalunya -els països del nord de l’Àfrica i Turquia- i els mateixos elements interns de Catalunya.

França continua sent el principal país emissor de turistes cap a Catalunya (el 29% del total), malgrat que aquest agost n’hi va aportar un 4% menys. En canvi, el Regne Unit, segon mercat (13%), va registrar un creixement espectacular, del 15%. Segons l’Idescat, els països nòrdics, Rússia i els Estats Units van mostrar els augments més significatius (52%, 21% i 12%, respectivament). En el cas dels dos últims països, hi ha un doble punt positiu. No només perquè hi aporten més turistes, sinó perquè la seva capacitat de despesa acostuma a ser molt superior a la mitjana.

La bona notícia de les estadístiques presentades ahir és que els atacs terroristes no han deixat marca, almenys encara, en les estadístiques. “Alguns operadors amb qui he parlat m’han indicat que només els primers dies després dels atemptats es van produir cancel·lacions”, explicava ahir Duro. La seva tesi coincidiria amb la que va oferir ahir el president de l’Associació d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), Martí Sarrate, quan es va referir a la capital catalana. “Certifico, amb informació real, que no hi ha cap enrenou, ni cap baixada, sinó al contrari. Estem en rendiments òptims i aquestes coses no han afectat”, va explicar. També va subratllar que la celebració del referèndum no ha tingut cap efecte en l’activitat turística a la capital catalana: “Barcelona està plena, el preu mitjà dels hotels està en xifres rècord, les atraccions turístiques estan plenes i la gent hi està participant sense entrar en temes polítics”.

Menys contundent és Donaire, que considerava molt difícil arribar a conclusions sobre l’efecte del terrorisme. Però a primera vista donava per fet que “els símptomes són que no hi ha hagut afectació o, almenys, ha sigut molt més baixa del que s’esperava”. En altres territoris europeus afectats pel terrorisme s’hi han produït caigudes d’entre el 10% i el 20% de visitants. I quedar per sota d’una caiguda del 5% es considerava molt difícil.

Recepta antiterrorista

Malgrat els informes que asseguren que després d’atemptats terroristes la indústria turística se’n ressent amb una baixada de l’arribada de turistes, un informe de CaixaBank Research considera que el fatídic 17-A no tindrà efectes nocius. Ho explica per tres fortaleses del sector: la qualitat de l’oferta, que l’efectivitat policial després dels atacs pot ajudar a aturar-ne els efectes negatius i l’alt percentatge de turistes europeus que arriben a Espanya. Segons aquest informe, el 2016 a la regió de París -després dels atemptats del novembre del 2015- es va constatar una gran caiguda dels turistes japonesos (41%), russos (28%) i xinesos (13%), nacionalitats que representen el 12% del turisme arribat a la capital francesa. A Espanya tenen un pes del 2,6%.

LES CLAUS

1. Com s’explica la distribució territorial de l’augment del turisme?

Tot i que encara no n’hi ha dades, els experts asseguren que Barcelona encapçala la captació de turistes. La Costa Brava és el segon mercat amb més força. La Costa Daurada és el tercer, tot i la davallada que va patir el turisme rus. Aquest mercat ja està tornant a créixer i impulsa la millora.

2. Com és que el terrorisme no ha afectat en les xifres?

Tot i que les estadístiques no donen pistes que hi hagi hagut afectació, els experts demanen cautela i disposar de les dades dels mesos vinents. El fort pes del turisme europeu, menys procliu a reduir viatges a Europa per por dels atemptats, podria jugar a favor del sector turístic de Catalunya.

3. I el debat al voltant de la turismofòbia?

És una tasca que queda pendent. Els experts demanen fer un balanç que permeti deixar clars els actius i passius de l’activitat turística, i així poder fer-ne un balanç per esvair la polèmica. El problema radica en la manera d’acotar per territoris el problema i apaivagar les crítiques en zones calentes com Barcelona.

stats