SALUT
Societat 28/10/2011

Catalunya ha reduït la mortalitat per infart cerebral un 2,5% en els últims cinc anys

Salut impulsa una campanya amb l'objectiu que els ciutadans puguin detectar amb rapidesa si poden patir un ictus

Acn
2 min

BarcelonaEl departament de Salut ha presentat aquest divendres una campanya de conscienciació amb l'objectiu que la ciutadania detecti ràpidament els símptomes dels ictus, per actuar tan aviat com sigui possible per tractar-los. En el cas dels infarts cerebrals, el temps de reacció és bàsic per reduir la mortalitat i les seqüeles. Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l'Ictus –aquest dissabte–, la campanya pretén difondre els passos a seguir si es pateix un ictus. La conselleria disposa dels protocols del Codi Ictus, que en els últims cinc anys ha permès reduir la mortalitat un 2,5%, del 15,6% al 13,2%. gràcies a la creació d'equips especialitzats i una atenció mèdica urgent, basada sobretot en la comunicació entre hospitals.

La campanya té com a lema la paraula Ràpid, que es desglossa en cadascuna de les seves lletres que són la inicial de cada instrucció concreta en cas de sospita que algú pateix un ictus: fer que 'rigui', que 'aixequi' els braços, que 'parli' i si es confirma que el pacient no pot fer aquestes accions, es determina que segurament és un 'ictus', cosa que obliga a actuar "de pressa'. Es repartiran uns 4.000 pòsters amb aquestes instruccions i l'eslògan 'No perdi el temps, guanyarà el cervell' en ambulatoris i hospitals.

La velocitat d'actuació és un factor clau, com en el cas dels infarts coronaris, per intentar minimitzar l'estona que una part del cervell està sense reg sanguini, cosa que també minimitza les possibles seqüeles com paràlisi d'un costat del cos, incapacitat per parlar o comprendre el llenguatge, o fins i tot defectes cognitius. L'ictus va provocar l'any 2010 uns 15.000 ingressos hospitalaris, cosa que suposa un 7% d'increment respecte el 2005. El 76% dels afectats són majors de 65 anys, i la malaltia és la primera causa de mort entre les dones i la tercera entre els homes (5.000 morts), i és la primera causa de discapacitat mèdica en adults (5.000 casos) i la segona de demència.

Els ictus desapercebuts

Coincidint també amb el Dia Mundial de l'Ictus, l'Hospital Vall d'Hebron ha fet públic un estudi que conclou que detectar els ictus que passen desapercebuts reduiria el risc de nous infarts cerebrals i demències. Segons l'estudi, un ictus desapercebut triplica la possibilitat de patir-ne un altre de més greu i quintuplica la possibilitat de patir algun tipus de demència. Quan un pacient no percep que ha patit un ictus, perquè pot ser lleu, no va al metge ni es pren la medicació per evitar-ne un altre, cosa que augmenta la probabilitat de patir-ne un altre de més greu. Després del primer ictus, entre el 6 i el 12% dels pacients en tenen un durant el primer any, i el 30% durant els següents cinc anys. Però molts pacients que van a l'hospital per un ictus no saben que n'han patit d'anteriors, i només es detecten fent-los proves.

De fet, segons estudis dels Estats Units, Japó o Holanda, més d'un terç dels majors de 80 anys pateix ictus silents, mentre que el percentatge es redueix al 10% en els pacients de 65 anys.

stats