Societat 09/07/2012

Catalunya ha obtingut el 30% de les ajudes europees de recerca recaptades a tot l'Estat

Projecte d'empreses, universitats i centres catalans han obtingut el 2% de les subvencions del programa marc de recerca de la UE, que convoca 8.100 milions més per 2013

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaCatalunya ha recaptat fins ara 529 milions d'euros del programa marc de recerca de la Unió Europea (UE), que representa el 29% del total recaptat per l'Estat espanyol i el 2% del total europeu.

Empreses, universitats i centres de recerca catalans van captar l'any passat, 2011, fins a 146 milions d'euros d'aquest pla, un 16,8% més que l'any anterior. La coordinadora de comunicacions de l'Àrea de recerca Europea, Josefina Enfedaque, va explicar que l'efecte de les retallades arreu d'Europa "s'està notant molt en l'increment de projectes que es presenten a les convocatòries d'aquest programa". "El repartiment geogràfic d'aquests increments mostra clarament les regions europees que estan patint més retallades de pressupostos públics per a recerca", va dir, tot i que va apuntar que no disposa de dades concretes per a Catalunya sobre el nombre d'aspirants als ajuts.

Aquest dimarts 10 de juliol s'obrirà l'última convocatòria d'aquests ajuts, per a 2013, abans d'entrar al nou programa de treball europeu en recerca, l'anomenat Horitzó 2020. La nova convocatòria disposa de 8.100 milions d'euros per a projectes de recerca, amb un "èmfasi especial en les petites i mitjanes empreses (pimes)", que estiguin relacionats amb els camps de coneixement establerts com a prioritaris per a l'Horitzó 2020.

"La UE finançarà la recerca que se centri en els principals reptes que afronta Europa, com són la protecció dels oceans, l'aigua potable, la millora de l'ús de les matèries primeres, les ciutats intel·ligents, la millora dels serveix públics, la recerca sobre el cervell i la resistència als antimicrobians", va especificar la representant europea.

En la presentació de la nova convocatòria a Barcelona, es van fer públics tres exemples de projectes catalans que reben fons d'aquest programa marc sobre recerca, dos d'ells centrats en investigació mèdica sobre els ictus (embòlies cerebrals), on participen grups de recerca de l'Hospital Vall d'Hebron, de l'Hospital Clínic i de Idilabs; i un altre on participa l'empresa catalana Starlab, que ha creat una plataforma 'online' que ofereix tota la informació disponible sobre els mars i oceans a temps real.

stats