SANITAT
Societat 11/01/2012

Catalunya assoleix un rècord històric amb gairebé 900 trasplantaments en el darrer any

Durant el 2011 s'ha registrat un increment del 18,4% del nombre de donants respecte a l'exercici anterior. La llista d'espera per a trasplantaments d'òrgans han disminuït un 6,7% en comparació al 2010

Joan Serra
2 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz, i el director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Rafael Matesanz / ACN

Barcelona"Hem assolit la xifra més alta de trasplantaments de la història de Catalunya". La frase és del doctor Pere Montserrat, director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), que aquest dimecres ha presentat el balanç de donacions i trasplantaments d'òrgans i teixits durant el 2011. Com ha passat a l'Estat –el ministeri de Sanitat va presentar les dades dimarts–, Catalunya ha assolit un màxim històric amb 892 trasplantaments d'òrgans, 34 dels quals pediàtrics. L'increment més important s'ha registrat en el d'àmbit renal, tant de donant cadàver com de viu, amb un augment del 25,3%. En l'últim any se n'han practicat 579, 15 dels quals pediàtrics. "El trasplantament renal és la teràpia més eficient, amb una relació de cost-efectivitat més bona que la diàlisi", ha detallat el doctor Josep Maria Campistol, president de la Societat Catalana de Trasplantaments. "Suposaran un estalvi important en despesa mèdica en els propers anys", ha afegit Rafael Matesanz, director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). A Catalunya hi ha 1.000 pacients pendents d'una intervenció renal i 3.000 persones que se sotmeten a sessions de diàlisi.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha fet una lectura positiva de les dades en un context d'austeritat. "Malgrat les dificultats econòmiques, hem funcionat amb absoluta normalitat", ha detallat Ruiz. Els trasplantaments hepàtics i cardíacs també han augmentat un 18,35% i un 25,58%, respectivament. En el capítol de donació, Catalunya també ha experimentat, en comparació a l'any anterior, un increment del 18,4%. La millora més significativa es registra en la donació de cadàver de mort encefàlica, que augmenta un 25,42%. Aquestes dades han permès assolir el màxim històric de trasplantaments. Tanmateix, Catalunya continua per sota de la mitjana de l'Estat en la taxa de donant per milió de població. Mentre que la referència estatal és de 35,3 donants per milió d'habitants, la taxa catalana és de 31,6. "Tenim uns resultats comparables al millor país del món. I Catalunya s'està convertint en pol de referència en l'activitat de trasplantaments, però també en innovació i recerca", ha raonat el doctor Campistol.

Reducció de la llista d'espera

Les xifres de la llista d'espera per a trasplantaments d'òrgans ha disminuït, de manera global, un 6,7% aquest 2011 en comparació a l'exercici anterior. Per tipus d'òrgan, les llistes que disminueixen són les de ronyó (5,2%), la de fetge (25%) i la de pàncrees (9,3%) mentre que, per a trasplantaments de cor i pulmó, experimenten un lleuger augment. L'Organització Catalana de Trasplantaments ha detallat la necessitat de continuar treballant per reduir aquestes dades. El doctor Montserrat ha destacat que aquest objectiu passa per augmentar el nombre de donants cadàver i avançar en el terreny de la innovació.

stats